Zupa to świetna propozycja obiadu w letnie dni. To lekki, a zarazem pożywny posiłek, który można szybko i łatwo przygotować. Tradycyjne dla polskiej kuchni zupy mogły się już niektórym z nas znudzić, dlatego warto pobudzić kubki smakowe i przyrządzić wyjątkową zupę w klimacie orientu.

Podbijająca od niedawna serca Polaków ciecierzyca, sprawdzi się nie tylko jako dodatek do sałatek lub w postaci hummusu, ale także jako baza do przygotowania orientalnych zup. Eksperci marki Jasmeen proponują dwa przepisy na tego rodzaju dania.

Zupa krem z ciecierzycy

Składniki:

  • 1 puszka ugotowanej ciecierzycy marki Jasmeen
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • 500 ml wywaru z jarzyn lub rosołu
  • 150 ml mleka
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • Grzanki lub sezam

Przygotowanie:

W garnku na maśle i oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojonego pora i mieszaj co chwilę, smaż przez ok. 2 minuty. Następnie wrzuć obranego i pokrojonego ziemniaka i smaż jeszcze przez około minutę. Wlej całą puszkę z ciecierzycą (włącznie z zalewą) i zagotuj. Dopraw według uznania, przykryj i gotuj jeszcze przez 15 minut (do miękkości warzyw). Na koniec dokładnie zblenduj wszystko na gładki krem i stopniowo dodawaj mleko i kremówkę cały czas mieszając. Przed podaniem posyp zrumienionym na patelni sezamem lub grzankami.

Orientalny kalafior

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy (lub dwie puszki ugotowanej cieciorki Jasmeen)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 2 litry rosołu (warzywny lub drobiowy)
  • 3 ziemniaki
  • ½ kalafiora
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • sok z połowy limonki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie 1 papryczka chilli

Drobno pokrój cebulę i w garnku lekko ją przesmaż na oliwie, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ciecierzycę z puszki (bez zalewy) i powoli wlewaj rosół. Wszystko zagotuj. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, następnie wrzuć do garnka. Kalafiora umyj i podziel na różyczki, dodaj do zupy. Gotuj do miękkości ziemniaków. Wtedy dodaj pomidory i gotuj kolejne 7-10 minut. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Aby nadać ostry smak dodaj papryczkę chili. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.

Smacznego !

 

Więcej informacji o marce Jasmeen można znaleźć na stronie www.levant.pl

 

Socialmedia

Warte uwagi

Camembert - pleśniowa duma Normandii

Każdy zna uczucie, gdy po zostawieniu jedzenia na zbyt długo w lodówce, staje się ono nieprzydatne do jedzenia z powodu pleśni... Na szczęście nie każda pleśń przekreśla jedzenie, bo...