Ciasta, które idealnie komponują się z kawą – zobacz 3 propozycje

Udostępnij:

Planujesz zaprosić gości na popołudniową kawę? Nie masz pomysłu na poczęstunek? Zaserwuj swoim znajomym pyszne wypieki na bazie kawy, które zachwycają nie tylko smakiem, lecz także całym bogactwem aromatów. Sprawdź najlepsze przepisy na słodkie ciasta do kawy!

Tiramisu z mascarpone i śmietaną

Słodkie, kremowe, lekkie jak chmurka… Takie powinno być idealne tiramisu z macarpone. Ten włoski deser zachwyca smakiem i doskonale prezentuje się na stole. Wbrew pozorom nie jest trudny w przygotowaniu. Podstawą jest oczywiście biszkopt, który należy namoczyć w dobrej kawie. W tego rodzaju przepisach doskonale sprawdzi się kawa NESCAFÉ CLASSIC, ponieważ nie posiada charakterystycznego smaku goryczki jak w przypadku niektórych intensywnych kaw. Jest delikatna, o głębokim aromacie i pełnym smaku.

Składniki potrzebne do przygotowania tiramisu z mascarpone

Tajemnicą aromatycznego, słodkiego deseru jest również aksamitny krem. Do jego przygotowanie będziemy potrzebować:

  • - 330 ml śmietanki 30%
  • - 500 g serka mascarpone
  • - 6 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania tiramisu

Wystarczy tylko mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, następnie wymieszać w oddzielnym naczyniu mascarpone z cukrem pudrem i połączoną masę kremową wykładać na namoczone wcześniej biszkopty. Najlepiej wykorzystać kwadratową szklaną formę – na dno kładziemy biszkopt, przykrywamy kremem, następnie ponownie przekładamy, a wierzch posypujemy kakao. Tiramisu należy schłodzić w lodówce na kilka godzin przed przybyciem gości.

Sernik kawowy z czekoladą

A może aksamitny sernik kawowy w oryginalnym wydaniu? Ciemna, kawowa masa serowa ułożona na kruchym spodzie zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych gości.

Składniki potrzebne do przygotowania sernika kawowego

Do przygotowania ciasta będą potrzebne następujące składniki:

  • - 150 g kruchych ciastek kakaowych
  • - 50 g gorzkiej czekolady
  • - 500 g twarogu sernikowego
  • - 500 g sera mascarpone
  • - 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • - 4 łyżki kakao
  • - 4 łyżki ulubionego syropu smakowego
  • - 200 g drobnego cukru
  • - 50 g mlecznej czekolady
  • - 4 jajka
  • - 200 g gęstej śmietany 30%

Sposób przygotowania sernika kawowego

W pierwszej kolejności należy wyłożyć foremkę o średnicy 23 cm papierem do pieczenia i wyłożyć drobno pokruszonymi ciastkami wymieszanymi z płynną gorzką czekoladą. Następnie miksujemy pozostałe składniki, czyli ser, mascarpone, cukier, ekstrakt z wanilii i kawę rozpuszczoną w syropie. Na koniec dodajemy po jednym jajku, zmniejszając obroty miksera. Tak powstałą masę łączymy z roztopioną mleczną czekoladą i ubitą śmietanką. Aby sernik wyszedł idealny, należy pilnować temperatury i czasu pieczenia. Na spód nakładamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy ciasto przez 1,5 godziny. Po ostudzeniu wkładamy sernik kawowy do lodówki na kilka godzin, a przed podaniem polewamy polewą czekoladową lub ozdabiamy bitą śmietaną. Gotowe!

Ciasto kawowe

Tradycyjne ciasto kawowe to zawsze dobre rozwiązanie na popołudnie spędzone z przyjaciółmi. Jest proste w przygotowaniu, niezbyt pracochłonne i nie wymaga chłodzenia w lodówce. Doskonale smakuje zarówno wyjęte prosto z piekarnika, jak i na zimno. Jak przygotować ciasto kawowe?

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta kawowego

Będą potrzebne poniższe składniki:

  • - 130 g mąki
  • - 5 łyżek oleju
  • - 2 jajka
  • - 3/4 filiżanki cukru pudru
  • - 80 ml mleka
  • - łyżeczka proszku do pieczenia
  • - łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • - łyżeczka esencji waniliowej

Sposób przygotowania ciasta kawowego

Na początku należy połączyć mleko z kawą i lekko podgrzać w garnuszku. Miksujemy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy olej, esencję waniliową i chwilę miksujemy. Do masy wsypujemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, dolewamy mleko z kawą i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra-dół). To wszystko! Ciasta kawowe doskonale smakują z aksamitną kawą o delikatnym smaku – świetnie więc sprawdzi się kawa NESCAFÉ GOLD!

Artykuł sponsorowany

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

Tradycje Wielkanocne

Niebawem Wielkanoc – w polskiej tradycji, jak zresztą w całym chrześcijańskim świecie, święto bardzo ważne. Czy w dzisiejszym pośpiechu życia codziennego pamiętamy jeszcze jak te...