Ryby z puszek – popularny trend współczesnej gastronomii

Udostępnij:

Szefowie kuchni oraz kucharze-amatorzy coraz częściej sięgają po ryby z puszek. To prosty i smaczny produkt, który nadaje się zarówno do sałatek, jak i dań na ciepło.

Jedzenie ryb z puszek jest stosunkowo nowym trendem kulinarnym. Oczywiście konserwowanie mięsa, warzyw czy ryb w puszkach jest znane od wielu lat, jednak dopiero teraz zarówno szefowie kuchni restauracji w dużych miastach na świecie, jak i amatorzy gastronomii odnajdują w nich inspirację do swoich dań.

Filety z makreli, śledzie, sardynki czy tuńczyk z puszki – każdy z tych produktów dość łatwo zamienić w smaczną przekąskę. Może to być szybki lunch w przerwie od zajęć, ale też podstawa menu imprezy, którą przygotowujemy dla rodziny lub przyjaciół. 

Prosta przekąska

Doświadczeni szefowie kuchni radzą, by kulinarną przygodę z rybnymi puszkami zacząć od makreli lub tuńczyka. To produkty które doskonale pasują do świeżego pieczywa lub podgrzanego tostowego chleba i masła z odrobiną zielonej pietruszki lub szczypiorku.

Z kolei do sardynek i śledzi, a także tuńczyka w oleju pasują proste sałatki. Jedna z ciekawszych to kombinacja pomarańczy, oliwek i jajka. Pokrojone w kostki oliwki i pomarańczę należy wymieszać z oliwą z oliwek oraz ugotowanym na twardo jajkiem i posiekaną pietruszką. Innym ciekawym trendem jest łączenie ryb z puszki (w oleju) z suszonymi pomidorami. Do takiej mieszanki doskonale pasują prażone na patelni migdały oraz czosnek. Sałatki w takiej formie ze względu na swoją lekką kwasowość przełamują intensywność ryby. Z kolei znany amerykański serwis internetowy poświęcony sztuce kulinarnej Epicurious proponuje nieco odważniejsze połączenie ryby z ostrą papryczką serrano, czerwoną cebulą, posiekanymi liśćmi mięty oraz rzodkiewką, a wszystko skropione świeżym sokiem z limonki. 

Na ciepło

Ryby z puszki można równie dobrze wykorzystać do dań na ciepło. Znany brytyjski szef kuchni, osobowość telewizyjna oraz dziennikarz kulinarny Hugh Fearnley-Whittingstall twierdzi, że do tej pory do gotowania zazwyczaj był używany tuńczyk. Od kiedy ryby i owoce morza z puszki stały się popularnym trendem kucharze coraz częściej poddają obróbce cieplnej sardynki oraz makrele.
- Każda z nich może stanowić podstawę niezliczonych szybkich posiłków. Choć ryby z puszek mają mocne smaki, i dla wielu mogą wydawać się zbyt przytłaczające, są sposoby na ich złagodzenie – pisze na łamach „The Guardian”.
Jego propozycje to; pasztet z makreli podawany na tostach lub ciastkach owsianych z posypką z „pikantnej cebuli” oraz śniadaniowy omlet z sardynkami.

A jakie inne dania na ciepło możemy spotkać w menu restauracji specjalizujących się w puszkowanych rybach? Tutaj dominują wpływy włoskie. Sardynki, tuńczyk czy makrela stanowią świetną bazę do sosów podawanych z makaronem – spaghetti, linguine lub tagliatelle. Ponadto, puszkowane sardynki coraz częściej pojawiają się również jako główny składnik pizzy.
Ryby z puszek to produkt nie tylko smaczny, ale przede wszystkim prosty. Ciekawe dania powstają z nich bardzo szybko. Przy obecnym tempie życia – to spory atut.

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

Zupy w klimacie orientu

Zupa to świetna propozycja obiadu w letnie dni. To lekki, a zarazem pożywny posiłek, który można szybko i łatwo przygotować. Tradycyjne dla polskiej kuchni zupy mogły się już...