Zobacz smakowite dania mięsne dla całej rodziny!

Udostępnij:

Choć sezon grillowy już dawno za nami, nie oznacza to, że musimy rezygnować z pysznego pieczonego mięsa. W końcu od czego mamy domowe piekarniki? Dziś zajmiemy się wieprzowiną. Przyrządzana w domowych warunkach jest zazwyczaj bardziej soczysta. Jeśli masz ochotę na wyśmienite żeberka lub pieczony schab w galarecie, koniecznie zapoznaj się z naszymi sprawdzonymi przepisami!

Mięsne żeberka pieczone w piekarniku

Przepis na soczyste żeberka z piekarnika jest bardzo prosty w realizacji. Z pewnością poradzą sobie z nim również osoby mniej doświadczone w pieczeniu mięsa.

Do przygotowania tej wyśmienitej potrawy będziesz potrzebować 600 g żeberek. Możesz wykorzystać mięso wieprzowe, ale jeśli masz chęć – także wołowe. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni wybór bulionu, w którym żeberka się upieką. My wykorzystaliśmy Bulion warzywny WINIARY, który jest niezwykle esencjonalny i potrafi wydobyć z mięsa to, co najlepsze. Przygotuj również odrobinę oleju do smażenia, a także słodką paprykę, pieprz i sól do smaku.

Umyte mięso pokrój na mniejsze porcje, dzięki czemu po upieczeniu stanie się ono smaczniejsze. Następnie oprósz żeberka solą i odstaw na 5 minut. Później podsmaż je na rozgrzanym oleju po około 5 minut z każdej strony i dopraw pieprzem. Czas przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego i podlać bulionem warzywnym rozcieńczonym z 300 ml wody. Mięso warto ponadto obficie oprószyć słodką papryką. Ustaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza i rozpocznij pieczenie. Żeberka będą gotowe, kiedy staną się miękkie. Potrawę możesz podawać w towarzystwie ziemniaków, sosu i ulubionej surówki.

Schab w galarecie

Nasza druga propozycja, która umili domownikom oczekiwanie na kolejny sezon grillowy, to pieczony schab w galarecie.

Do jego przygotowania potrzebne ci będą około 800 g schabu bez kości, puszka brzoskwiń w syropie, bulion warzywny, żelatyna, olej, natka pietruszki, łyżeczka octu, a także sól, pieprz i słodka papryka do smaku.

Ten przepis nie różni się wiele pod względem poziomu trudności od poprzedniego. Nawet jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu mięsa, z łatwością sobie z nim poradzisz.

Schab dokładnie oczyść z tłuszczu, a następnie natrzyj papryką i pieprzem. Umieść go na około 30 minut w lodówce. Później polej olejem i włóż do naczynia żaroodpornego. Teraz wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około godzinę. Gdy pieczeń będzie gotowa, pozostaw ją do ostudzenia. Następnie ułóż pokrojone w dość cienkie plastry mięso na półmisku i przystrój natką pietruszki oraz brzoskwiniami. Dwie łyżki żelatyny namocz w połowie szklanki zimnej wody. Kolejne 500 mililitrów wody zagotuj z kostką bulionową, żelatyną, octem i solą. Gdy stygnąca galaretka zacznie gęstnieć, zalej nią mięso. Kiedy całkowicie stężeje, wspaniały pieczony schab jest już gotowy do podania!

Artykuł partnera

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

Spraw radość bliskim ciasteczkami

Pieczenie ciasteczek czy innych przysmaków to jedno z najczęściej powtarzających się wspomnień z naszego dzieciństwa. Widok mamy i babci w kuchni przy stolnicy oraz niebiański zapach...