Herbata to napój, który często pijemy by się rozgrzać lub zrelaksować. Nie ma lepszego sposobu na poprawę samopoczucia po powrocie do domu zimą, a na niepokojące objawy przeziębienia wszyscy wokół polecają gorącą herbatę z miodem. Sam napar nie każdemu przypada do gustu, jednak istnieje wiele sposobów na dodanie mu nowego charakteru. My proponujemy kilka najciekawszych!
Herbata z miodem
To chyba najbardziej popularne połączenie w okresie jesienno-zimowym. Dodatek miodu nadaje herbacie wielu właściwości, wzbogaca jej smak i dosładza, ale również świetnie rozgrzewa. Szczególnie do napoju pasuje miód wlelokwiatowy – trzeba jednak pamiętać o tym, by był rzeczywiście naturalny. Poszukując dobrego miodu, warto zwrócić uwagę na ofertę firmy Eterno, która stawia na naturalne przetwory i smaki domowych pyszności.
Cytrusy
Cytryna to również popularny sposób na wzbogacenie smaku herbaty. Jest to owoc wyrazisty, który dodaje kwasku, a jednocześnie nie wpływa negatywnie na właściwości napoju. Do herbaty można dodać również limonkę czy pomarańczę – ten ostatni owoc szczególnie dobrze skomponuje się z korzennymi przyprawami, takimi jak imbir, goździki czy anyż.
Syropy smakowe
Ciekawym rozwiązaniem jest również dodawanie do herbaty smakowych syropów. W ten sposób nawet zwyczajny napój może zyskać zupełnie nowe, oryginalne oblicze. Warto spróbować doprawić herbatę syropem malinowym, ale równie ciekawym rozwiązaniem może być nieoczywisty smak – na przykład piernikowy lub dyniowy.
Mleko
Bawarka, czyli herbata z dodatkiem mleka, jest bardziej popularna w Wielkiej Brytanii niż w Polsce, warto jednak spróbować takiego połączenia – być może przypadnie wam do gustu? Szczególnie, że dodatek mleka wzbogaca nie tylko smak, ale i wartości odżywcze herbaty, a często również łagodzi działanie teiny. Jest przy tym bardzo neutralne.
Herbata to obok kawy jeden z najbardziej popularnych ciepłych napojów. Ze względu na wiele jej odmian ciężko się nią znudzić, warto jednak próbować nowych smaków i wzbogacać napar dodatkami.
Artykuł sponsorowany