Dynia piżmowa - niesamowity smak jesieni!

Udostępnij:

Dynia to wspaniałe, pełne wartości odżywczych warzywo, kojarzące się zdecydowanie z porą jesienną. Wiele osób zamiast dyni zwyczajnej wybierze dynię piżmową (Cucurbita moschata). Dynia ta ma pyszny, intensywny smak. Dynia piżmowa jest mniejsza od dyni zwyczajnej. Dynia piżmowa ma kształt dzwonka czy też tykwy. Z powodu ładnego, ciekawego kształtu można ją przekrajać i w takiej formie zapiekać np. z kaszą kuskus i serem - wyborny smak, a przy tym świetny wygląd tego dania sprawi, że sprawdzi się ono na każdym przyjęciu.

Dynia piżmowa zasmakuje każdemu, także dzieciom. Wyczarować z niej można naprawdę genialne potrawy.

Przekonajmy się, jakie bogactwo składników odżywczych zawiera w sobie ta dynia, a także, jakie potrawy można z nią przyrządzić. 

Składniki odżywcze i właściwości dyni piżmowej

Dynia piżmowa obfituje w potrzebne dla organizmu składniki odżywcze. Dynia ta to z pewnością coś dla osób, które pragną odżywiać się zdrowo.

Warto wiedzieć, że w szklance ugotowanej dyni piżmowej (ok. 200 g) znajduje się ok. 80 kcal. Dynia taka zawiera bardzo mało tłuszczów, nieco białka i całkiem sporo błonnika pokarmowego, dzięki któremu czujemy przez dłuższy czas uczucie nasycenia. 

Dynia piżmowa zawiera mnóstwo witamin i minerałów. W dyni tej mieści się spora dawka witamin A oraz C. Wstępują w niej nieco mniejsze, ale też istotne dawki takich witamin i minerałów, jak: witamina E, tiamina (B1), niacyna (B3), pirydoksyna (B6), folian (B9), a także mangan, potas i i magnez. Oprócz tego dynia ta jest też źródłem fosforu, żelaza, miedzi i wapnia. 

Dynia piżmowa zawiera przeciwutleniacze, które nadają jej właśnie pomarańczową barwę. Wielość przeciwutleniaczy to wielka zaleta dyni piżmowej. 

Naukowcy orzekli, że regularne spożywanie dyni piżmowej jest ważne w profilaktyce chorób przewlekłych. Jedzenie dyni piżmowej pomaga m.in. ograniczyć ryzyko chorób serca.

Dynia piżmowa wykazuje ponadto właściwości przeciwzapalne - a to z powodu wielu przeciwutleniaczy, które w niej występują. 

Jedzenie tej dyni wpływa także pozytywnie na nasze funkcje poznawcze. Luteina i zeaksantyna zawarte w dyni wpływają dobrze na pracę mózgu.

Dynia piżmowa wpływa też na zrzucanie zbędnych kilogramów - polecana jest więc osobom, które pragną się odchudzać. Dynia ta nie dość, że prawie nie posiada tłuszczów, to potrafi jeszcze zwalczać tkankę tłuszczową w naszym organizmie.

Dynia piżmowa wykazuje też działanie przeciwnowotworowe. 

Jednym zdaniem: dynia to fascynujące warzywo o wielu dobroczynnych dla naszego zdrowia właściwościach.

Co przygotować z dyni piżmowej?

Z dyni piżmowej przygotować można mnóstwo wspaniałych potraw. Jedną z prostszych będą pomarańczowe frytki z dyni - wystarczy pokroić dynię, usmażyć ją na oleju i ewentualnie przygotować do niej jakiś pyszny dip. 

Z dyni piżmowej przygotujemy pyszną zupę. Wystarczy dynia, inne warzywa (np. ziemniaki, marchewka, cebula), bulion warzywny, przyprawy (np. cynamon, imbir albo curry), odrobina masła lub oliwy - te składniki dadzą nam bardzo smaczną i pożywną zupę dyniową. 

Można również ugotować zupę dyniową na słodko - do ugotowanej dyni dodać należy tłuste mleko i cukier, i ewentualnie kluseczki - i gotowe, pyszna zupa na słodko może cieszyć Wasze podniebienia. Zasmakuje ona szczególnie dzieciom.

Z dyni piżmowej możemy przygotować rewelacyjnie ciasto. Potrzebne będą nam do tego mąka, jajka, cukier, olej, proszek do pieczenia, a także cynamon i imbir. To ciasto nie jest bardzo skomplikowane, a będzie ono doskonałą przekąską na jesienne popołudnia, którą pokochają wszyscy.

Z dyni piżmowej można wykonać również cudowne, chrupiące placuszki. Do dyni trzeba dodać cebulę, czosnek, jajka, mąkę i przyprawy, a następnie uformować z tego na patelni placki i smażyć jakiś czas na oleju. 

Świetnie wyglądającym i pożywnym daniem będzie z pewnością zapiekana dynia piżmowa. Oprócz jednej dyni potrzebne będą nam takie składniki jak: oliwa z oliwek, pestki słonecznika, płatki migdałów, łyżka żurawiny, przyprawy (m.in. tymianek). To wystarczy, by uzyskać wspaniałą pieczoną dynię piżmową.

Dynie na Halloween

Dynia na Halloween - jaką wybrać?

Dynia to obowiązkowy punkt wystroju na Halloween - szczególnie, jeśli jesteśmy w posiadaniu dzieci. Przygotowanie takiej dyni to bez wątpienia moc zabawy.

Dynia na halloween to może być jednak spore wyzwanie. Jaką dynię wybrać? 

Podstawowe odmiany dyń, jakie można wybrać do stworzenia halloweenowej ozdoby, to Jack O'Lantern, Big Moon, Howden, Big Max lub Mammoth. Są to odmiany miękkie, posiadającą cienką warstwę miąższu. Dynia taka nie ma może najlepszego smaku, niemniej warto nie marnować miąższu i zrobić z niego np. zupę. 

Teraz trzeba wyciąć z dyni miąższ i wykroić na niej przerażającą twarz - i ozdoba na Halloween gotowa. 

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

Ryby z puszek – popularny trend współczesnej...

Szefowie kuchni oraz kucharze-amatorzy coraz częściej sięgają po ryby z puszek. To prosty i smaczny produkt, który nadaje się zarówno do sałatek, jak i dań na ciepło. Jedzenie ryb z...