Naleśniki cieszą się od lat niesłabnącą popularnością. Wszystko dlatego, że można je podawać zarówno na słodko, jak i na słono oraz serwować na śniadania, obiady i podwieczorki. Aby danie to było smaczne, musi powstać na bazie delikatnego i lekkiego ciasta. Poniżej przedstawiamy sprawdzoną recepturę, dzięki której naleśniki z pewnością się udadzą.
Rodzaje naleśników
Naleśniki znane są od wieków. Pierwsze wzmianki o smakołykach przygotowanych na bazie ciasta z mleka, mąki i jajek pojawiały się już w starożytnej Grecji. Obecnie, oprócz tradycyjnych cienkich naleśników, istnieje wiele odmian tego dania. Wśród nich wyróżnić można:
- crempog – tradycyjne naleśniki walijskie, wytwarzane z ciasta złożonego z masła, mąki, mleka (bądź jogurtu czy maślanki) oraz jajek,
- pancakes – amerykańskie puszyste naleśniki, przypominające nieco polskie racuchy (przepis na nie można znaleźć na stronie https://zasmakujradosci.pl/magazyn),
- dosa – naleśniki indyjskie wyrabiane z mąki ryżowej i soczewicy, serwowane na śniadania lub jako dodatek do innych dań,
- palatschinken – austriacka wersja, ciasto ma w składzie sól, najczęściej podawane jest z dżemem morelowym,
- pannukakku – grube fińskie naleśniki, pieczone w blachach, podawane najczęściej w nocy z 23/24 czerwca, czyli w okresie letniego przesilenia.
Przepis na klasyczne ciasto naleśnikowe
Mimo coraz większego zainteresowania zagranicznymi kuchniami to klasyczne, cienkie naleśniki są wciąż najchętniej przygotowywane w rodzimych domach. Jakie składniki potrzebne są na tradycyjne ciasto naleśnikowe?
Przepis na ciasto naleśnikowe (na słodko)
- 3 szklanki mąki,
- 2 szklanki mleka,
- szklanka wody,
- 3 jajka,
- 3 łyżki oleju,
- 0,5 szklanki cukru.
Wszystkie składniki trzeba ze sobą wymieszać – najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Co ciekawe, nie należy używać dodatkowego tłuszczu do smażenia – olej jest już w cieście. Wystarczy tylko bardzo dobrze rozgrzać patelnię!
Przepis na ciasto naleśnikowe (wytrawne)
- 2 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki mleka,
- 3 łyżki stołowe wody,
- 2 jajka,
- ¼ łyżeczki soli.
Analogicznie jak w poprzednim przepisie, składniki należy wymieszać. Warto jednak pamiętać o użyciu schłodzonego mleka – będzie mniej grudek w cieście! Placuszki smażyć na oleju lub oliwie z oliwek.
Rodzaj farszów do naleśników
- naleśniki z twarogiem i wiórkami kokosowymi – kostkę półtłustego twarogu wymieszać z odrobiną mleka oraz połową szklanki wiórków kokosowych,
- naleśniki malinowe – opakowanie serka mascarpone połączyć ze szklanką świeżych malin (zimą można użyć wersji mrożonej) i dodać odrobinę aromatu waniliowego.
- naleśniki ze szpinakiem i łososiem – filet z łososia pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć. Świeży szpinak również usmażyć, najlepiej z odrobiną czosnku. Następnie zieloną masą wyłożyć placuszki i dodać rozdrobnione kawałki łososia. Tego typu naleśniki najlepiej smakują zapieczone w piekarniku.
- naleśniki z kurczakiem curry – kurczaka pokroić drobno w kostkę i podsmażyć razem z posiekanym czosnkiem i cebulą. Do całości dodać pikantną pastę curry. Rozsmarowaną masę na naleśniku obsypać szczypiorkiem.
- naleśnik brokułowy – brokuł pokroić w drobne różyczki i ugotować al dente. Po odcedzeniu z wody dodać do zielonego warzywa drobno pokrojony ser feta – podobnie jak w przypadku naleśnika szpinakowo-łososiowego, warto pomyśleć o zapieczeniu.