Przepis na smaczne naleśniki

Udostępnij:

Naleśniki cieszą się od lat niesłabnącą popularnością. Wszystko dlatego, że można je podawać zarówno na słodko, jak i na słono oraz serwować na śniadania, obiady i podwieczorki. Aby danie to było smaczne, musi powstać na bazie delikatnego i lekkiego ciasta. Poniżej przedstawiamy sprawdzoną recepturę, dzięki której naleśniki z pewnością się udadzą.

Rodzaje naleśników

Naleśniki znane są od wieków. Pierwsze wzmianki o smakołykach przygotowanych na bazie ciasta z mleka, mąki i jajek pojawiały się już w starożytnej Grecji. Obecnie, oprócz tradycyjnych cienkich naleśników, istnieje wiele odmian tego dania. Wśród nich wyróżnić można:

  • crempog – tradycyjne naleśniki walijskie, wytwarzane z ciasta złożonego z masła, mąki, mleka (bądź jogurtu czy maślanki) oraz jajek,
  • pancakes – amerykańskie puszyste naleśniki, przypominające nieco polskie racuchy (przepis na nie można znaleźć na stronie https://zasmakujradosci.pl/magazyn),
  • dosa – naleśniki indyjskie wyrabiane z mąki ryżowej i soczewicy, serwowane na śniadania lub jako dodatek do innych dań,
  • palatschinken – austriacka wersja, ciasto ma w składzie sól, najczęściej podawane jest z dżemem morelowym,
  • pannukakku – grube fińskie naleśniki, pieczone w blachach, podawane najczęściej w nocy z 23/24 czerwca, czyli w okresie letniego przesilenia.

Przepis na klasyczne ciasto naleśnikowe

Mimo coraz większego zainteresowania zagranicznymi kuchniami to klasyczne, cienkie naleśniki są wciąż najchętniej przygotowywane w rodzimych domach. Jakie składniki potrzebne są na tradycyjne ciasto naleśnikowe?

Przepis na ciasto naleśnikowe (na słodko)

  • 3 szklanki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • szklanka wody,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 0,5 szklanki cukru.

Wszystkie składniki trzeba ze sobą wymieszać – najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Co ciekawe, nie należy używać dodatkowego tłuszczu do smażenia – olej jest już w cieście. Wystarczy tylko bardzo dobrze rozgrzać patelnię!

Przepis na ciasto naleśnikowe (wytrawne)

  • 2 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 3 łyżki stołowe wody,
  • 2 jajka,
  • ¼ łyżeczki soli.

Analogicznie jak w poprzednim przepisie, składniki należy wymieszać. Warto jednak pamiętać o użyciu schłodzonego mleka – będzie mniej grudek w cieście! Placuszki smażyć na oleju lub oliwie z oliwek.

Rodzaj farszów do naleśników

  • naleśniki z twarogiem i wiórkami kokosowymi – kostkę półtłustego twarogu wymieszać z odrobiną mleka oraz połową szklanki wiórków kokosowych,
  • naleśniki malinowe – opakowanie serka mascarpone połączyć ze szklanką świeżych malin (zimą można użyć wersji mrożonej) i dodać odrobinę aromatu waniliowego.
  • naleśniki ze szpinakiem i łososiem – filet z łososia pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć. Świeży szpinak również usmażyć, najlepiej z odrobiną czosnku. Następnie zieloną masą wyłożyć placuszki i dodać rozdrobnione kawałki łososia. Tego typu naleśniki najlepiej smakują zapieczone w piekarniku.
  • naleśniki z kurczakiem curry – kurczaka pokroić drobno w kostkę i podsmażyć razem z posiekanym czosnkiem i cebulą. Do całości dodać pikantną pastę curry. Rozsmarowaną masę na naleśniku obsypać szczypiorkiem.
  • naleśnik brokułowy – brokuł pokroić w drobne różyczki i ugotować al dente. Po odcedzeniu z wody dodać do zielonego warzywa drobno pokrojony ser feta – podobnie jak w przypadku naleśnika szpinakowo-łososiowego, warto pomyśleć o zapieczeniu.

 

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

Młode warzywa - przygotuj je sprytnie!

Młode warzywa mają cienką skórkę, są jędrne, kruche i z pewnością nie wymagają długiej obróbki cieplnej, która pozbawiłaby ich zdrowotnych i kulinarnych walorów. Najlepszą metodą...