Produkty mleczne i ich rola w codziennym życiu

Udostępnij:

Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia powinniśmy zjadać 3-4 porcje mleka i jego przetworów dziennie. Spożywane przez dorosłych produkty mleczne chronią przed ubytkiem masy kostnej. Młodszym dostarczają łatwo przyswajalnego wapnia, niezbędnego do prawidłowej budowy kości i zębów. Sprawdzamy, jakie wartości odżywcze kryją się w nabiale i jakie odnosimy korzyści zdrowotne z jego spożywania.

Mleko i przetwory mleczne - produkty pełnowartościowe

Nabiał to pokarm o niezwykle bogatym składzie. Zawiera praktycznie wszystkie składniki odżywcze. Znajdziemy tam przede wszystkim bardzo dobrze przyswajalne białko o wysokiej wartości biologicznej. Ze względu na zawartość aminokwasu - lizyny, uzupełnia wszystkie mniej wartościowe białka pochodzenia roślinnego. Ponadto, przetwory mleczne obfitują w witaminy, głównie te rozpuszczalne w tłuszczach - A oraz D, a także B1, B2, B6, B12. Dodatkowo, nabiał to dobre źródło folianów, fosforu, potasu, magnezu i cynku. 

Wbrew powszechnej opinii, tłuszcz mleczny nie zwiększa poziomu złego cholesterolu w organizmie człowieka i tym samym nie odpowiada za wywoływanie zmian miażdżycowych. Ponieważ zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (m. in. kwas linolowy), ma działanie przeciwnowotworowe. Jednak najcenniejszym dla człowieka składnikiem produktów mlecznych jest wapń. Ponieważ jest on łatwo przyswajalny, organizm ludzki wykorzystuje go aż 80%, podczas gdy z warzyw - tylko w 13%.

Korzyści zdrowotne

Mleko i produkty mleczne to niezbędny element zbilansowanej diety. Są szczególnie istotne w diecie dzieci i młodzieży. Łatwo przyswajalny wapń jest konieczny dla zdrowia kości oraz zębów w dzieciństwie i w okresie dojrzewania. Składnik ten odpowiada także za regulację przemian energetycznych. Chroni przed akumulacją lipidów w komórkach tłuszczowych, co zapobiega rozwojowi otyłości. Jedna szklanka mleka dostarcza młodemu organizmowi 25% zalecanej dawki białka, wapnia i fosforu, 50% witamin z grupy B i 10% magnezu, cynku, potasu oraz witaminy A. 

Ponieważ bez spożywania mleka i przetworów mlecznych pokrycie pełnego zapotrzebowania na wapń na drodze pokarmowej jest niemożliwe, warto aby dorośli również dbali o zawartość tych produktów w swojej codziennej diecie. Organizm, który nie otrzymuje wymaganej ilości tego składnika, będzie czerpał go z kośćca, powodując jego odwapnienie i zmiękczenie. Poranna szklanka mleka jest więc niezbędna, aby zapobiegać demineralizacji tkanek kostnych i tym samym chroni przed osteoporozą oraz złamaniami. Dodatkowo, spożywane regularnie jogurty i kefiry wspomagają pracę jelit, a zawarte w nich bakterie mlekowe ograniczą kolonizację układu pokarmowego przez bakterie patogenne. 

Ze spożywania przetworów mlecznych skorzystają także sportowcy. Podczas wysiłku fizycznego dochodzi do dużego zakwaszenia organizmu, a mleko to jedyny produkt pochodzenia zwierzęcego, który działa na organizm alkalizująco. Osoby z nietolerancją laktozy mogą z powodzeniem zrezygnować z picia mleka i zastąpić go porcją kefiru, jogurtu czy maślanki. Laktoza w wyniku procesu fermentacji ulega w nich rozkładowi. Dla osób odchudzających się, niskokaloryczne wersje owocowe mogą z powodzeniem zastępować słodycze.

Materiał partnera

0 Komentarze