Przygotuj ciasto w kilka chwil – poznaj przepisy na ekspresowe kawowe desery

Udostępnij:

Miłośnicy aromatu i smaku kawy mają do wyboru nie tylko pyszne napoje, lecz także desery, które są znakomitym pomysłem na wszelkiego rodzaju okazje. Doskonałą propozycją zarówno na co dzień, jak i na przyjęcie, są niezwykle aromatyczne i słodkie ciasta kawowe. Sprawdź najlepsze przepisy, które przygotujesz w ekspresowym tempie!

Ciasto z kawowym kremem

Pierwsza propozycja to delikatne jak chmurka ciasto z kremem o dwóch smakach – kawowym i śmietankowym. Podstawą wypieku jest biszkopt, jednak jeżeli nie mamy zbyt dużo czasu, można kupić gotowy. Jak przygotować ciasto? Będziemy potrzebować następujących składników:

  • - espresso do nasączenia biszkoptu
  • - 4 łyżki startej czekolady

Masa kawowa

  • - 250 ml śmietanki kremówki
  • - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
  • - 2 łyżeczki żelatyny
  • - 1 łyżka cukru pudru

Masa śmietankowa

  • - 250 ml śmietanki kremówki
  • - 2 łyżeczki żelatyny
  • - 2 łyżki cukru pudru

W pierwszej kolejności należy przygotować espresso, najlepiej w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym. Warto wykorzystać ekspres na kapsułki (np. Nespresso Essenza Mini), dzięki któremu aromatyczna kawa będzie gotowa w zaledwie kilka chwil. Espresso należy ostudzić, wymieszać z odrobiną wody i nasączyć mieszanką biszkopt. Następnie przystępujemy do przygotowywania kremów. Żelatynę i kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę z cukrem pudrem ubijamy na puszystą masę, a następnie powoli wlewamy żelatynę, ciągle miksując. Masę śmietankową przygotowujemy w podobny sposobów, czyli miksujemy zimną śmietankę z cukrem pudrem i dodajemy ostudzoną żelatynę. Na biszkopt należy przełożyć masę kawową, potem śmietankową i posypać startą czekoladą. Gotowe!

Ciasto kawowe na zimno

Szybkie ciasto kawowe na zimno to kolejna pyszna propozycja, której nie można się oprzeć. To doskonałe rozwiązanie, kiedy mamy mało czasu na przygotowanie deseru. Tym razem bazą ciasta będą herbatniki nasączone aromatyczną kawą. Oto przepis na szybkie ciasto kawowe bez pieczenia!

  • herbatniki
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki kawy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • espresso do namoczenia herbatników
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki

W pierwszej kolejności należy ubić śmietankę kremówkę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Trzy łyżki kawy rozpuszczamy w dwóch łyżkach wody, dodajemy do kremowej masy i chwilę miksujemy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy herbatniki namoczone w espresso (można rozcieńczyć kawę kilkoma łyżkami wody). Nakładamy krem i ponownie przykrywamy nasączonymi herbatnikami. Na ostatniej warstwie kremu należy ułożyć herbatniki, ale bez nasączenia kawą. Ciasto wkładamy do lodówki na godzinę, pozostawiając do stężenia. Po tym czasie polewamy ostudzoną polewą czekoladową – wystarczy tylko podgrzać śmietankę kremówkę i rozpuścić czekoladę. Ciasto można udekorować wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi. Szybkie ciasto kawowe gotowe!

Brownie kawowe

Brownie to niezwykle szybkie ciasto, które występuje w co najmniej kilku wersjach. Znakomicie smakuje, a zapach czekolady i kawy roznosi się po całej kuchni. Brownie kawowe to doskonała propozycja dla osób, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni, a chcą szybko stworzyć pyszny deser. Jakie składniki będą potrzebne?

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 duże jajka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • pół szklanki mielonej kawy
  • 250 g cukru
  • pół szklanki mleka (opcjonalnie)

W dużym garnku należy rozpuścić masło, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia czekolady. Po tym czasie dodajemy cukier, kawę i mieszamy. Lekko studzimy masę i dodajemy po jednym jajku, delikatnie mieszając. Następnie należy wsypać mąkę i ewentualnie wlać mleko, jeżeli masa będzie zbyt gęsta. Całość mieszamy i przelewamy do foremki (np. 20 cm x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecze się przez około 25 minut w 180 stopni C (góra-dół). Po upieczeniu brownie powinno być zwarte i nieco wilgotne w środku. Można je dodatkowo polać polewą czekoladową. Voilà!

Artykuł partnera

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

Idealne frytki w czterech krokach

Kocha je wielu, anty-fanów wskazać trudno. Frytki podbijają podniebienia od dekad i nic nie wskazuje na to, by kombinacja ziemniaka, soli, tłuszczu i wysokiej temperatury miała kiedykolwiek...