4 rodzaje kawy, które bez problemu przygotujesz w ekspresie

Udostępnij:

Gustujesz w mocnej i esencjonalnej kawie espresso czy jednak wolisz delikatne, typowe włoskie cappuccino z delikatną pianką na wierzchu? Jaka jest twoja ulubiona kawa? Rodzaje kaw to jedno, ale trzeba też zastanowić się, które z nich jesteśmy w stanie bez problemu przygotować w swoim ekspresie. Sprawdź 4 takie kawy!

Kawa espresso

Jaka jest prawdziwa włoska kawa? Rodzaje kaw czarnych sprowadzają się do wspólnego mianownika, jakim jest espresso. To mocna kawa podawana w niewielkiej filiżance, mająca około 25 mln objętości. Najlepiej smakuje w wersji solo, bez cukru, ponieważ można w niej wyczuć wszystkie najważniejsze nuty smakowe świeżo mielonych ziaren kawy.

Sednem smaku espresso jest nie szybkość zaparzania napoju, a ciśnienie, jakie używamy do jego przygotowania. Nie trzeba być baristą, aby ją zaparzyć. W domu wystarczą nam ekspresy do kawy na kapsułki, takie jak NESCAFÉ® Dolce Gusto®, które umożliwiają przygotowanie idealnej kawy espresso z charakterystyczną cremą na wierzchu pod ciśnieniem do 15 barów.

Jedna kapsułka ze świeżo zmieloną kawą odkryje przed nami feerię aromatów i obdarzy nas doskonałym smakiem czarnej, mocnej kawy, którą zgodnie z włoską tradycją powinno się pić na 2-3 łyki.

Americano – większe od espresso

Jeśli kawa espresso wydaje się zbyt mocna albo po prostu lubicie dłużej rozkoszować się smakiem zaparzonego napoju, możecie przy użyciu ekspresu do kawy na kapsułki zrobić americano. Co to za kawa?

Włoskie kawy nie przypadły do gustu Amerykanom, którzy w czasie II wojny światowej stacjonowali we Włoszech. Dlatego prosili oni o dolewanie do porcji espresso gorącej wody. Tak powstała większa i słabsza wersja espresso – czyli właśnie kawa americano. Również ją możemy przygotować bez trudu w ekspresie, wybierając jedynie odpowiednią wielkość napoju.

Cappuccino – poranna kawa we Włoszech

Polacy uwielbiają pić cappuccino przez cały dzień, ale we Włoszech tradycyjnie tę kawę pije się tylko w godzinach porannych, najczęściej do słodkiego śniadania. To kolejny przykład kawy, jaki można przygotować w ekspresie. Ekspresy do kawy na kapsułki wymagają jedynie tego, aby wybrać dwie kapsułki, z których jedna zawiera espresso ze świeżo mielonych ziaren arabiki i robusty, a druga – delikatnie słodzone mleko. Dzięki nim ekspres zaparza w krótkim czasie cappuccino bogate w intensywny aromat espresso, który zostaje zrównoważony kremową, gładką konsystencją mlecznej pianki.

Takie cappuccino powinno mieć charakterystyczny, lekko brązowawy kolor i delikatną piankę na górze. Serwuje się je zwyczajowo w dużej filiżance o pojemności około 240 ml.

Trójwarstwowe latte macchiato

Dla wielu zaskoczeniem może okazać się fakt, że nawet zachwycające swoim wyglądem, satysfakcjonujące aromatem i smakiem latte macchiato również zrobimy w ekspresie w swoim domu. Wystarczy włożyć do pojemnika wlotowego ekspresu kapsułkę z kawą, a później ze słodkim mlekiem, aby powstała pyszna kawa z trzema warstwami – na dole gorące mleko, w środku aromatyczna kawa, a na wierzchu spienione mleko.

Cztery różne kawy, cztery smaki, które powinny przypaść do gustu zarówno osobom, które gustują w kawach czarnych, jak i tym preferującym kawę z mlekiem. To tylko kilka przykładów kaw, jakie zrobi dla nas domowy ekspres ciśnieniowy!

Artykuł sponsorowany

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

Który olej roślinny jest najzdrowszy?

Wszelkiego rodzaju oleje roślinne mają w sobie bardzo wiele zdrowotnych właściwości. Warto jednak zwracać nie tylko uwagę na to, z czego zostały zrobione, ale także w jaki sposób. Zapoznaj...