Kawa zamiast deseru? Zobacz nasze przepisy na słodkie napoje!

Udostępnij:

Wielu z nas chętnie sięga po coś słodkiego do kawy. Jednak już sama mała czarna może być wystarczającym deserem. Nie trzeba wybierać pomiędzy słodkościami a napojem z dużą ilością cukru. Może warto połączyć obie te rzeczy i zamiast kawy i ciastka stworzyć kawę deserową? Zobacz, jak wykorzystać expres do kawy, aby stworzyć idealny, pełen smakowitych dodatków napój w sam raz na podwieczorek!


Kawa niejedno ma imię

Typowe włoskie espresso to kawa o małej objętości, stanowiąca esencję smaku. Jednak na małej czarnej nie kończą się jej możliwości. Kawę można zaparzyć na setki różnych sposobów, wydobywając z niej różne nuty smakowe, dlatego jeśli chcemy przygotować sobie deser w postaci tego napoju, wcale nie musimy ograniczać się do słodzenia espresso cukrem bądź słodzikiem. Mamy o wiele więcej opcji przygotowania kawy z dodatkami, która będzie świetnym pomysłem na podwieczorek. Warto zatem poznać sprawdzone przepisy, które pozwolą nam cieszyć się pysznym smakiem kawy bez konieczności spędzania przy tym wielu godzin w kuchni.

Odpowiednia kawa, kapsułki które umieścimy w specjalnie wyznaczonym do tego miejscu, a także rzecz jasna – expres do kawy umożliwią nam przyrządzenie smakowitych deserów w formie kaw smakowych, przede wszystkim z wykorzystaniem słodkiego mleka czy bitej śmietany i czekolady.

Czarna kawa na słodko – kapsułki espresso w słodkim wydaniu

Słodkie, kremowe espresso jest przepysznym deserem, który doda nam energii. Łatwo je przygotujemy, wykorzystując expres do kawy. Proponujemy kawę z kapsułek ristretto, do tego 40 ml śmietanki, 30 ml wody, parę listków świeżej mięty i malin do dekoracji, sos z owoców leśnych i 2 torebki herbaty owocowej. W 30 ml wrzącej wody zaparzamy 2 torebki herbaty owocowej, a następnie pozostawiamy ją na kilka minut, aż zmieni kolor na bardziej intensywny. Dodajemy do niej 4 łyżeczki cukru (opcjonalnie słodziku) i łączymy herbatę z porcją śmietanki. Wszystko ubijamy w mikserze. Wykorzystując expres do kawy, zaparzamy kawę ristretto – 40 ml, którą umieszczamy w szklance do kawy lungo. Na wierzch dodajemy wcześniej przygotowaną śmietankę, a do dekoracji używamy sosu z owoców, świeżych malin i listków mięty. Taką kawą z pewnością można zaskoczyć swoich gości.

Mrożona latte – kawa z kapsułki i lodem

Na ciepłe popołudnie znakomicie sprawdzi się kawa latte w mrożonej wersji. Do jej wykonania potrzebne są dwie kapsułki kawy ristretto, 4 kostki lodu i 40 ml mleka. Do wysokiej szklanki wlewamy zimne mleko, a potrzebna nam będzie jeszcze kawa. Kapsułki ristretto umieszczone w expresie pozwolą na jej przygotowanie w ciągu kilku chwil! Wlewamy gotowy napar do zimnego mleka i dodajemy kostki lodu. Taka kawa smakuje i prezentuje się najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu.

Słodka mrożona mokka z cynamonem

Gęsta, kremowa, z dodatkiem słodyczy i cynamonu – kawa mokka może jak najbardziej posłużyć nam jako deser, stając się prawdziwie oryginalną ucztą kawową. Do jej wykonania potrzebna będzie odpowiednia kapsułka kawy, np. Arpeggio Grand Cru od Nespresso, do tego gałka lodów cynamonowych, 30 ml twarożku, łyżeczka syropu klonowego i mielony cynamon. Kawę przygotowujemy w ekspresie kapsułkowym, przelewamy do blendera, dodajemy gałkę lodów i twarożek. Całość miksujemy przez chwilę i dodajemy syrop klonowy. Szklankę, do której trafi gotowy deser kawowy, można udekorować mielonym cynamonem wzdłuż jej krawędzi. Kawa mokka w takim wydaniu będzie prezentować się i smakować doskonale.

Bogactwo rozwiązań, jakie oferuje kawa, kapsułki i wybrany expres do kawy to prawdziwy raj dla wszystkich smakoszy! Przygotowane w domowym zaciszu kawowe desery nie tylko uświetnią swoją słodyczą popołudnia, ale także zaskoczą naszych gości!

Artykuł zewnętrzny

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

Ryby z puszek – popularny trend współczesnej...

Szefowie kuchni oraz kucharze-amatorzy coraz częściej sięgają po ryby z puszek. To prosty i smaczny produkt, który nadaje się zarówno do sałatek, jak i dań na ciepło. Jedzenie ryb z...