Popularna i efektowna kawa mleczna – latte macchiato
Latte macchiato to kawa mleczna, której nazwa w języku włoskim oznacza „splamione mleko”. To znamienne, ponieważ w napoju tym jest zdecydowanie więcej mleka niż kawy. Samo słowo „latte” oznacza mleko, dlatego zamawiając taki napój np. we włoskiej kawiarni, narażamy się na to, że kelner zaserwuje nam szklankę mleka zamiast mlecznej kawy.
Latte macchiato jest kawą efektowną z uwagi na trójwarstwowy charakter. Przygotowuje się ją z porcji spienionego mleka i espresso. Najważniejsza jest tu „macchia”, czyli plamka kawy na powierzchni puszystej, mlecznej pianki, która widoczna jest w miejscu, gdzie wlewane było espresso do mleka. To wersja podstawowa latte macchiato, ale kawa ta ma wiele innych odmian, w tym wariantów smakowych. Dodaje się do niej też różne dodatki, dzięki czemu powstaje latte piernikowe, waniliowe czy cynamonowe. W latte macchiato na dole smukłej szklanki powinno znaleźć się płynne, gorące mleko, warstwę środkową powinna zaś stanowić porcja espresso, a górną – mleczna pianka.
Mocha dla smakoszy kawy i czekolady
Kiedy nie możesz się zdecydować, czy wypić mocną, energetyczną i intensywną kawę, która pobudza zmysły, czy raczej dać się ponieść rozkoszy słodkich nut czekolady, warto rozważyć zaparzenie kawy mocha.
Co ciekawe, często mówi się na nią „mokka” lub „moka”. Tymczasem na przykład „moka” to nie kawa, tylko urządzenie do parzenia kawy, nazywane również makinetką, kafetierą lub kawiarką. Ma postać dzbanuszka, który wykorzystuje wytwarzające się pod wpływem temperatury ciśnienie do przepchnięcia wody przez zmieloną warstwę kawy. W ten sposób można wydobyć z niej esencjonalny napar.
Natomiast mocha to rodzaj kawowego napoju, którego podstawę stanowi porcja espresso z dodatkiem czekolady i mleka. Można powiedzieć, że jest to odmiana kawy latte macchiato. Do kawy z mleczną pianką dodawana jest wówczas czekolada w formie słodkiego proszku kakaowego, czekoladowego syropu lub ciemnej bądź białej czekolady. Istnieje wiele alternatywnych sposobów przygotowania kawy mocha, ale zawsze musi ona zawierać czekoladę.
Nazwa kawy mocha pochodzi od miasta Mokka w Jemenie, gdzie znajduje się port, z którego już w XV wieku eksportowano kawowe ziarno o charakterystycznej, czekoladowej nucie smakowej.
Kawa mocha i latte macchiato wprost z kapsułek
Uzyskanie trójwarstwowego latte macchiato czy czekoladowej mocha może być trudne dla osoby, która nie zgłębiła jeszcze reguł parzenia kawy znanych przez baristów. Nie musimy jednak tracić na to czasu. Wystarczy sięgnąć po kapsułki z odpowiednim dla nas rodzajem kawy. Na przykład producent ekspresów do kawy i kawy w kapsułkach NESCAFÉ® Dolce Gusto® ma w ofercie ponad 30 różnych rodzajów kaw, m.in. takich jak mocha. Kupując taką kawę, otrzymujemy dwa rodzaje kapsułek. W pierwszym znajduje się mieszanka kawy i czekolady, a w drugim zaś mleko, dzięki czemu można przygotować 8 napojów mocha bez konieczności ręcznego odmierzania proporcji. Podobnie jest w przypadku kapsułek z kawą latte macchiato – mamy kapsułki mlekiem w proszku i z espresso. Wystarczy umieścić je kolejno w ekspresie kapsułkowym, aby w efekcie otrzymać trójwarstwową, pyszną kawę.
Artykuł zewnętrzny