Podobne do polskich borówek albo miniaturowych wersji winogron. Ludzie interesujący się odżywianiem określili je super jedzeniem. Mają kolor ciemnego fioletu i pochodzą z Brazylii. Są bogate w składniki odżywcze. Już teraz możesz dostarczyć sobie dawkę energii za pomocą El Dorado z owoców.
Spożywanie
Świeże jagody to coś co uzyskać mogą tylko wybrani. Znaleźć je można tylko i wyłącznie w dzikich deszczowych lasach w Brazylii. Znajdują się w samym środku dżungli i rosną na wielkich brazylijskich palmach mających czasem 20 metrów wysokości. Trzeba poświęcić dużo energii by się tam dostać. Jednak smak czekolady i jeżyn wynagrodzi ten wysiłek.
Niestety owoc ten ma dużą pestkę. Poza nią jest cudowny miąższ. Na północy Brazylii łączy się go zwykle z tapioką. Spożywać go można i na słodko i słono. Na południu podaje się jagody z granolą. Lokalnie nosi on nazwe "acai na tigela". Każdemu kto wybiera się w tamte strony poleca się spróbowanie tego owocu. Idealnie spisze się w lodach i napojach, z kolei jeśli wyciśnie się z niego sok, świetnie sprawdzi się w wytworzeniu alkoholi.
Niestety, przewożenie jagód jest dla nich tragiczne, więc spróbowanie ich jest możliwe tylko w Brazylii. W Polsce można dostać je w wersji soku, proszku, tabletek bądź zamrożonej pulpy. Proszek da się złączyć z sokiem z kiwi, pomarańczy oraz jęczmieniem. Wyjdzie nam koktajl dodający energii. Dobrze sprawdzą się także w połączenia z bananami, mango, kokosem oraz truskawkami. Od razu nas orzeźwią. Do tego odświeżą każdy deser. Zastrzyk mocy gwarantuje zmieszanie ich z syropem wykonanym z guarany.
- Oprócz samych nasion, można wykorzystać też szczyty ich pędu. Używa się ich do marynat i traktuje tak jak jarzyny.
- Określenia super jedzenia pierwotnie użył Aaron Moss w 1998 roku. Takim mianem mówi się o naturalnej, nieprzetworzonej żywności. Mają bardzo dużo odżywczych składników. Jagody acai całkowicie się tutaj sprawdzają.
- Całkiem sprawiedliwie uzyskały tytuł super jedzenia. Na całym globie nie ma innej rośliny, jeśli patrzymy na zawartość enzymów, minerałów, witamin i odżywczych składników, która byłaby chociażby w stanie konkurować z nimi. Suszone owoce zawierają dużo witaminy A, a do tego minerałów takich jak potas, wapń i żelazu. Wszystko w jednym małym owocu. W porównaniu do zielonej herbaty, jagody acai zawierają 100 razy więcej antyoksydantów.
Jak należy zinterpretować powyższe informacje? Konsument tych jagód uzyskuje za jednym razem wiele ważnych kwasów tłuszczowych z rodzaju nienasyconych oraz lipidów, które dają człowiekowi wielkie zasoby energii.
Czy ty czujesz, że twoja moc się zwiększyła? Już wiadomo czemu tak się stało. Takiej cudownej jagody acai nie można za nic oddać!