Przygotuj pyszne, zdrowe potrawy przyrządzane na ruszcie! Jeśli na myśl przychodzi Ci grillowanie, ale masz już dość w tym sezonie letnim tradycyjnych dań jak karkówka czy udka z kurczaka zaproponuj swoim bliskim wspólne przygotowanie oryginalnych potraw.
Grillowana ryba
Ryby to doskonałe potrawy na grilla, ponieważ ich delikatne mięso nie wymaga długiego grillowania.
1. Na grilla najlepiej wybrać świeżego pstrąga, halibuta, makrele lub sandacza.
2. Rybę umyj, wysusz i rozetnij ją wzdłuż. Wewnątrz tuszki umieść gałązki świeżych ziół, czosnek
i plasterki cytryny.
3. Skropl ją oliwą z oliwy.
4. Piecz rybę krótko na średnim ogniu. Przekręć na drugą stronę po ok. 7 minutach.
5. Najlepiej podawać z surówką o intensywnym smaku.
Kurczak w ziołowej marynacie
Zamiast udka lub piersi, przygotuj całego kurczaka dla gości – mięsożerców.
1. Umytego kurczaka przetnij wzdłuż kręgosłupa. Wytnij kręgosłup i spłaszcz korpus.
2. Przygotuj marynatę z 200 ml oliwy i 2 łyżek zimnej wody. Dodaj do niej 5 ząbków wyciśniętego przez praskę czosnku i posiekaną świeżą pietruszkę. Dopraw solą, pieprzem, suszonym oregano
i tymiankiem.
3. Kurczaka w marynacie najlepiej zostawić na całą noc.
4. Po usunięciu nadmiaru marynaty grillujemy kurczaka przekręcając co 10-15 min.
5. Najlepiej podawać z sosami.
Ananas z grilla
Deser, który zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych.
1. Przygotuj świeży ananas i miód.
2. Ananasa obierz, wytnij środek i pokrój w plastry (ok. 1 cm).
3. Rozłóż owoc na tacce do grillowania – ściągnij gdy się zarumieni.
4. Podawaj z odrobiną miodu.
Camembert z żurawiną i orzechami
Możemy się założyć, że ser Camembert na stałe zagości w grillowym menu.
1. Posmaruj Camembert oliwą z dodatkiem pieprzu lub przyprawy na grilla.
2. Owiń serki folią do pieczenia i połóż na rozgrzany ruszt.
3. Piec po ok. 5 min każdą stronę.
4. Po wyciągnięciu z folii udekoruj serki konfiturą żurawinową i orzechami.
Caprese z grillowanymi brzoskwiniami
Sałatka Caprese w odświeżonej, letniej wersji.
1. Przecięte na pół dojrzałe brzoskwinie posmaruj oliwą od wewnętrznej strony.
2. Piecz brzoskwinie póki nie zacznie schodzić z nich skórka.
3. Pokrojoną na plasterki mozzarellę oraz pomidory przekładamy z brzoskwiniami.
4. Skraplamy oliwą i opcjonalnie octem balsamicznym.
Więcej przepisów i wskazówek kulinarnych znajdziesz na Instagramie @pasaztesco oraz na stronie internetowej www.pasaztesco.pl.