Zupa to świetna propozycja obiadu w letnie dni. To lekki, a zarazem pożywny posiłek, który można szybko i łatwo przygotować. Tradycyjne dla polskiej kuchni zupy mogły się już niektórym z nas znudzić, dlatego warto pobudzić kubki smakowe i przyrządzić wyjątkową zupę w klimacie orientu.
Podbijająca od niedawna serca Polaków ciecierzyca, sprawdzi się nie tylko jako dodatek do sałatek lub w postaci hummusu, ale także jako baza do przygotowania orientalnych zup. Eksperci marki Jasmeen proponują dwa przepisy na tego rodzaju dania.
Zupa krem z ciecierzycy
Składniki:
- 1 puszka ugotowanej ciecierzycy marki Jasmeen
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 por
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 500 ml wywaru z jarzyn lub rosołu
- 150 ml mleka
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- Grzanki lub sezam
Przygotowanie:
W garnku na maśle i oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojonego pora i mieszaj co chwilę, smaż przez ok. 2 minuty. Następnie wrzuć obranego i pokrojonego ziemniaka i smaż jeszcze przez około minutę. Wlej całą puszkę z ciecierzycą (włącznie z zalewą) i zagotuj. Dopraw według uznania, przykryj i gotuj jeszcze przez 15 minut (do miękkości warzyw). Na koniec dokładnie zblenduj wszystko na gładki krem i stopniowo dodawaj mleko i kremówkę cały czas mieszając. Przed podaniem posyp zrumienionym na patelni sezamem lub grzankami.
Orientalny kalafior
- 1 szklanka suchej ciecierzycy (lub dwie puszki ugotowanej cieciorki Jasmeen)
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka garam masala
- 2 litry rosołu (warzywny lub drobiowy)
- 3 ziemniaki
- ½ kalafiora
- 2 puszki pomidorów krojonych
- sok z połowy limonki
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- opcjonalnie 1 papryczka chilli
Drobno pokrój cebulę i w garnku lekko ją przesmaż na oliwie, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ciecierzycę z puszki (bez zalewy) i powoli wlewaj rosół. Wszystko zagotuj. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, następnie wrzuć do garnka. Kalafiora umyj i podziel na różyczki, dodaj do zupy. Gotuj do miękkości ziemniaków. Wtedy dodaj pomidory i gotuj kolejne 7-10 minut. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Aby nadać ostry smak dodaj papryczkę chili. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Smacznego !
Więcej informacji o marce Jasmeen można znaleźć na stronie www.levant.pl