Orzechowy deser na zimno dla łasuchów – sprawdź przepis!

Udostępnij:

Orzechowiec to połączenie słodkiego ciasta, waniliowej masy budyniowej i pysznej polewy z miodu. Zwieńczeniem tej niebanalnej kompozycji są chrupiące orzechy włoskie. Ciasto znakomicie smakuje w towarzystwie bitej śmietany, kawy lub ciepłego mleka. Wprost nie można się mu oprzeć! Sprawdź, jak zrobić idealne ciasto orzechowe, które skradnie serce twoim gościom.

Dlaczego orzechowiec jest taki dobry?

Orzechowiec to bardzo uniwersalne ciasto, które idealnie sprawdzi się zarówno na dużych przyjęciach, jak i na niewielkich spotkaniach. W odróżnieniu od większości ciast znakomicie smakuje na drugi, a nawet trzeci dzień po przygotowaniu. Wymaga bowiem leżakowania w chłodnym miejscu, a im więcej czasu mija, tym bardziej jest miękki i wilgotny. Można go przyrządzić przed weekendem, aby uzyskał odpowiedni smak do czasu sobotniej popołudniowej kawy lub imprezy. Należy pamiętać, że najlepszy orzechowiec wychodzi wtedy, gdy pilnujemy kilku zasad. Chodzi tutaj główniej o dobrze przesianą mąkę oraz użycie składników w temperaturze pokojowej. Ważne jest także, aby uzyskać idealnie kremową konsystencję (trzeba w tym celu dokładnie utrzeć masło na pulchną masę i partiami dodawać wystudzony budyń).

Jakie składniki na ciasto?

Orzechowiec nie jest prostym ciastem, które zrobisz z kilku składników bez poświęcenia dużej ilości czasu, jednak jeśli będziesz trzymać się przepisu, przygotowanie nie sprawi ci większych trudności. Orzechowiec powinien składać się z trzech warstw, czyli ciasta, kremu i polewy orzechowej. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować mąki pszennej (300 g), mąki krupczatki (300 g), margaryny (200 g), cukru pudru (180 g), sody oczyszczonej (1 łyżeczka), jajka (1 sztuka), żółtka (1 sztuka), miodu (4 łyżki) oraz ciepłego mleka (4 łyżki). Krem przyrządzimy z Budyniu o smaku waniliowym WINIARY (1 opakowanie), mleka (pół litra) i masła (100 g). Do polewy orzechowej potrzebne będą orzechy włoskie (300 g), masło (100 g), miód (3 łyżki) i cukier (100 g). Lista jest co prawda dość długa, jednak wszystkie produkty bez problemu znajdziesz w każdym sklepie spożywczym.

Orzechowiec – sprawdzony przepis

W pierwszej kolejności zajmij się wyrabianiem ciasta. Zagnieć je z podanych wcześniej składników, a następnie podziel na 3 równe części i rozwałkuj na blasze. Każdy placek piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około kwadrans. W tym czasie możesz zająć się kremem. Budyń rozpuść w 100 ml mleka. Pozostałe mleko musisz zagotować wraz z masłem, a następnie dodaj do niego budyń. Mieszankę gotuj jeszcze przez około 30 sekund, a następnie gorącym kremem przełóż warstwy ciasta. Orzechy włoskie należy posiekać i zalać wrzącą wodą, a po 15 minutach odsączyć. Miód, masło i cukier rozpuść, dodaj do nich orzechy i smaż na wolnym ogniu przez około 10 minut. Tę gorącą masę rozsmaruj na cieście. Teraz wystarczy poczekać, aż ciasto się schłodzi. Pamiętaj jednak, że najlepiej smakuje ono dopiero na drugi dzień po przygotowaniu. Gwarantujemy, że tak przygotowany orzechowiec zrobi furorę w twoim domu!

 

Artykuł partnera

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

Polskie regionalne potrawy na Wigilię

​ Regionalne zróżnicowanie naszego kraju to coś, z czego nie tylko powinniśmy być dumni, ale też o co powinniśmy troskliwie dbać. Tradycyjne potrawy i zwyczaje z czasem zanikają, jeśli...