Zakupy spożywcze: 7 sposobów na mądre zakupy

Udostępnij:

Wielu osobom oszczędzanie pieniędzy kojarzy się z polowaniem na najlepsze ceny żywności. Ważne jest, aby nie płacić zbyt wiele za artykuły spożywcze. Jest to szczególnie ważne w przypadku gospodarstw domowych, w których koszty żywności stanowią wciąż dużą część domowego budżetu. Namawiam jednak do przyjrzenia się innym sposobom, dzięki którym każdy z nas może zaoszczędzić na jedzeniu. Wdrożenie zasady "Nie wyrzucaj jedzenia" to dla mnie krok w przód.

Jak oszczędzać na jedzeniu, czyli jak mądrze robić zakupy?

1. Dokładnie zaplanuj swoje posiłki

Zanim zaczniesz umieszczać produkty w swoim koszyku, ważne jest, aby kupować jedzenie mądrze. Na przykład, zastanów się, ile posiłków będziesz jeść w każdym tygodniu. Ważne jest, aby to zapisać. Nie tylko pozwoli Ci to zaoszczędzić pieniądze, ale także pomoże Ci jeść zdrowiej i bardziej świadomie. Będziesz zaskoczony, jak szybko twoja głowa może zacząć "pracować" i "cenzurować" się, zapisując to, co będziesz jeść czarno na białym. Zaplanuj swój jadłospis tak, aby mieć przynajmniej na kilka dni zapas jedzenia lub produktów, które można "przetworzyć" i przechować w jakiejś formie. Jeśli nie zjesz jakiegoś posiłku z powodu czegoś, co zrobiłaś, możesz go zamrozić.

2. Zrób listę i ustal budżet.

Będziesz w stanie zrobić listę rzeczy, których potrzebujesz, mając zaplanowane posiłki. Będziesz mógł utrzymać swój portfel w ryzach, a także upewnić się, że kupujesz tylko przedmioty z listy. Jeśli masz problemy z trzymaniem się listy zakupów i budżetu, rozważ użycie gotówki zamiast. Można ustawić kartę przedpłaconą, którą ładuje się dokładną kwotą przed zakupami.

Sprawdź ciekawe inspiracje i przepisy, które wzbogacą twoją kuchnię na smakoweinspiracje.pl

3. Sprawdź daty ważności.

Jest to coś, co wydaje się być powszechnie znane, ale rzadko jest sprawdzane. Unikaj produktów, które mają dłuższą datę ważności. Jeśli znajdziesz jedzenie, które pozostało, możesz opóźnić następny zakup i nadal go jeść. Wiele supermarketów umieszcza na półkach produkty z krótszą datą ważności. Produkty z dłuższymi datami ważności umieszczane są z tyłu. Na przykład, kupując jogurty na tydzień, wybieram "mieszane daty". Nie chodzi o to, że "biorę wszystkie jogurty z najdłuższą"; sklep pozbędzie się później tego, czego klienci nie kupią.

Zakupy w sklepie spożywczym

4. Jeśli planujesz robić zapasy, wiedz dokładnie, co będziesz kupować "na zapas".

Czasami zdarzają się obniżki cen na produkty, których często używamy. Zwróć uwagę na daty ważności, szczególnie w takich przypadkach. Nie jest dobrym pomysłem posiadanie zapasów, których nie wykorzystasz, a jedynie wyrzucisz. Rób zapasy produktów, które można przechowywać lub przetwarzać.

5. Szukaj okazji w rozsądnej cenie

Sklepy dyskontowe to świetna opcja dla wielu osób szukających rozsądnych cen. Od około 15 lat robimy zakupy spożywcze przez internet. Wiele artykułów, takich jak mąki, makarony i jogurty, a także mleko UHT i woda mineralna, jest dziś paczkowanych. Mam swoje ulubione marki, więc robię zakupy przez internet w najlepszej cenie "z koszyka". Oszczędzamy też czas i pieniądze, bo nikt z nas nie musi dźwigać tych "kilogramów". Po wędliny, mięso i warzywa robię zakupy w moich ulubionych warszawskich miejscach. Akurat kupując to (głównie ze względów zdrowotnych) unikamy supermarketów, które często mają te produkty wysoko przetworzone z dodatkiem "dziwnych substancji".

Kiedy robię zakupy przez internet, zawsze uwzględniam daty ważności potrzebnych mi produktów. Na przykład jogurty powinny mieć datę ważności nie mniejszą niż "X".

6. Przejmij kontrolę nad tym, co znajduje się w Twojej lodówce i szafkach

Możesz regularnie sprawdzać swoje "zaległe" produkty i ich daty ważności, aby zaplanować następny posiłek i zakup.

7. Możesz samodzielnie przygotowywać i "przetwarzać" swoje jedzenie.

Domowe sosy i mieszanki przypraw będą smaczniejsze i tańsze. Peklowanie surowej żywności, a także gotowe półprodukty lub kompletne dania mogą być świetnym sposobem na oszczędzanie żywności. Świetnie sprawdzają się również w sytuacjach "podbramkowych", gdy nie mamy czasu lub energii na ugotowanie pełnego posiłku. Dziś "wujek Google" pokaże nam dokładnie co i jak można przetworzyć. Mam stały zapas mrożonych gotowych zup warzywnych, sosów do makaronów i gulaszów. O ile nie jemy zbyt wielu owoców, mogę zrobić ciasta owocowe, szybkie dżemy (szybko znikają i nie ma na nie chętnych), czy zamrozić sorbety.

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

FOCCACIA I RÓŻNE JEJ ODMIANY

Placek wypiekany we wszystkich włoskich domach, miękki w środku i chrupiący na zewnątrz, płaski, posiadający złocisty kolor, a także niezapomniany aromat przypraw. Możliwe, że wielokrotnie...