Kanapki nie muszą być nudne! 5 pomysłów na pyszne i pożywne sandwicze

Udostępnij:

​Na pierwsze i drugie śniadania, lunch czy rodzinny piknik… Kanapki od stuleci należą do najpopularniejszych potraw, ponieważ są łatwe w przygotowaniu, a ich spożycie nie wymaga użycia sztućców. Chociaż te elegancie z wyszukanymi dodatkami są nieraz serwowane na wykwintnych balach, kanapki przygotowywane podczas porannego zamieszania składają się często z produktów dostępnych pod ręką. A może by tak zaszaleć i przygotować zaskakujące sandwicze o nietuzinkowym smaku i przyciągającym wyglądzie? Poznajcie nasze propozycje na kanapki pełne smaków i kolorów!

Chrupiące bajgle z dodatkami

Okrągłe bajgle to smaczny i efektownie prezentujący się zamiennik klasycznej kanapki. Szeroka, lecz płaska bułeczka z niewielkim otworem pośrodku może pomieścić mnóstwo ulubionych składników – od sosów poprzez warzywa na kawałkach mięsa kończąc. Aby bajgle stały się przyjemnie chrupiące, należy je przeciąż na pół i wrzucić na kilka minut do nagrzanego piekarnika, a potem posmarować majonezem i równomiernie rozłożyć te składniki, na które macie ochotę, np. sałatę, plastry pomidorów, upieczone na chrupko paseczki boczku i pozostałe z poprzedniego dnia kawałki pieczonego kurczaka lub indyka.

Delikatne kanapki pełne świeżych warzyw

Chociaż pieczywo chrupkie wydaje się cienkie i delikatne, na jego wierzchu można ułożyć wiele pysznych składników. W wersji kanapkowej light masło można zastąpić dipem jogurtowym lub sosem o smaku czosnkowym. Układane na kanapce warzywa (rzodkiewka, ogórek, pomidorki koktajlowe) powinny być pokrojone możliwie jak najcieniej, wtedy nie obciążą pieczywa. Do kanapek dodajcie kawałki łososia wędzonego w plastrach, salami lub szynkę parmeńską, a całość udekorujcie gałązkami koperku. Gotowe!

Bruschetty w prawdziwie włoskim stylu

Bruschetty to niewielkie kromeczki, skropione oliwą i ziołami, podpieczone na chrupko i podawane z wybranymi dodatkami. Pokrójcie cienko bagietkę, a gdy kromeczki będą gorące, ułóżcie na nich sałatkę składającą się z drobno posiekanych pomidorów, cebuli, czosnku i świeżej bazylii. Bruschetty można przygotować również w całości na gorąco, zapiekając je z plastrami pomidora, odrobiną szynki suszonej oraz szczyptą tartego parmezanu. Takim przysmakom trudno się oprzeć.

Bajecznie kolorowe tartinki

Hitem wielu imprez lub wykwintnych bankietów są tartinki – niewielkie kanapeczki z różnorodnymi dodatkami, jak pasty, wędliny oraz surowe lub marynowane warzywa. Do ich przygotowania świetnie sprawdza się cienko pokrojona bagietka, pieczywo chrupkie, a nawet niewielkich rozmiarów krakersy. Aby poszczególne składniki dobrze się trzymały, warto tartinkę posmarować pastą, np. serową, warzywną czy rybną, którą można przykryć wybranymi składnikami. Jeśli chcecie zaskoczyć gości nietuzinkową przekąską, podajcie tartinki z dodatkiem sera camembert, z połówkami orzecha włoskiego, pikantną rukolą oraz plasterkami słodkiej truskawki i winogron.

Minikanapki a’la koreczki

Imprezowe koreczki na bazie pieczywa to jest to! Takie podzielone na pojedyncze porcje minikanapki błyskawicznie znikają ze stołu, bo są nie tylko pyszne, ale także kolorowe i nie wymagają trzymania w obu rękach. Do przygotowania przekąski użyjcie opieczone na chrupiąco kromki chleba tostowego. Pomiędzy pieczywo możecie włożyć pastę z pomidorów, awokado, krewetek koktajlowych i sosu. Dodajcie liście sałaty oraz dwustronnie obsmażone jajka sadzone. Gotowe kanapki przebijcie w rogach wykałaczkami i podzielcie na mniejsze części. Takie kanapko-koreczki możecie przygotować również z innymi składnikami, np. aromatycznym camembertem i winogronami albo szynką włoską, serem żółtym oraz paskami suszonych pomidorów w oleju.

Aromatyczne tosty, wielokolorowe tartinki, chrupiące bruschetty… Pod pojęciem „kanapki” kryje się mnóstwo fantastycznych dań, pełnych świeżych lub marynowanych warzyw, pieczonego mięsa, wędlin czy wieloskładnikowych past. Aby zaskoczyć bliskich lub przyjaciół wyjątkowymi przekąskami, skorzystajcie ze sprawdzonych pomysłów na kanapki zamieszonych na stronie Przepisy.pl.

Artykuł partnera

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

4 gatunki serów, których musisz spróbować!

​ Na świecie wytwarza się obecnie aż 4 tysiące odmian sera. Popularny przysmak powstaje jednak nie tylko we Włoszech czy Francji – jego produkcją zajmują się też między innymi...