Uwielbiasz słodkie bezy, ale nie lubisz jajek lub od jakiegoś czasu eliminujesz z diety produkty pochodzenia odzwierzęcego? Nic straconego, ponieważ nie ma rzeczy niemożliwych. Eksperci Jasmeen przygotowali specjalny przepis na bezę bez jajek.
Do wykonania wegańskich bez potrzebna jest aquafaba, czyli zalewa z puszki z gotowaną ciecierzycą. Dlaczego właśnie ona? Cieciorka jest rośliną strączkową i zawiera w sobie bardzo dużo białka… roślinnego. Bezy bez jajek smakują równie pysznie co tradycyjnie, mimo że są delikatnie mniej słodkie i potrzebują nieco więcej ubijania.
Wegańska beza
Składniki:
- woda po 1 puszce po cieciorce marki Jasmeen (około 200 ml)
- szczypta soli
- 250 g cukru w kryształkach, ale może być też cukier puder
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Odsącz ciecierzycę (możesz ją wykorzystać do zrobienia hummusu lub sałatki). Przelej aquafab’e do wysokiego pojemnika lub misy miksera. Ubijaj na wysokich obrotach do otrzymania sztywnej piany. Do ubitej piany stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Pod sam koniec dodaj ocet winny lub sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijaj. Tak jak w przypadku białek - powinna powstać gęsta, błyszcząca, sztywna piana. Otrzymaną pianę umieść w rękawie cukierniczym i wyciśnij na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 130ºC przez około godzinę, w razie konieczności, np. jeśli bezy są duże, wydłuż czas pieczenia o 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika studź jeszcze przez około godzinę, aby bezy były chrupiące z wierzchu i lekko kleiste w środku.
Smacznego !