Mięso z indyka – dlaczego warto po nie sięgnąć?

Udostępnij:

​Nasze codzienne jadłospisy powinny zawierać produkty bogate w witaminy oraz wartości odżywcze. Dobrze, aby potrawy, które spożywamy, były również smaczne. Wybór mięsa do obiadu nie może więc być przypadkowy. Czy w takim przypadku indyk to dobry pomysł?

Dlaczego warto wybrać mięso z indyka? Największe zalety

Mięso z indyka coraz częściej gości na naszych stołach, co jest spowodowane kilkoma czynnikami. Po pierwsze, mięso z indyka jest niesamowicie smaczne i delikatne, co mogą potwierdzić liczne głosy osób, które go spróbowały. Po drugie, jest bardzo uniwersalne, dzięki czemu możemy je przygotować na tysiące różnych sposobów – nie ma na tyle intensywnego smaku i zapachu, aby zdominowało całą potrawę, dzięki czemu to od nas zależy, jaki charakter nadamy naszemu obiadowi. Mięso z indyka możemy smażyć, piec, dusić. Warto wypróbować każdą z tych opcji i przekonać się, która najbardziej wpisuje się w nasze gusta.

Mięso indycze jest doskonałym rozwiązaniem dla wielu osób. Mogą je jeść dzieci, które nie przepadają za mocnym smakiem mięsa w potrawach, a które mimo wszystko potrzebują solidnej porcji makro- i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Indyk to także świetna opcja dla sportowców, którzy na co dzień spożywają wysokobiałkowe posiłki. To mięso z pewnością pozwoli zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na białko, ale nie tylko. Indyk to całe bogactwo różnego rodzaju witamin [1]!

Indyk a wartości odżywcze

Mięso z indyka zawiera substancje odżywcze i witaminy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są to m.in.: potas, cynk, fosfor oraz witaminy: D, B3, B6, B12. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych, a fosfor pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego. Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości, niacyna B3 pomaga w utrzymaniu funkcji psychologicznych, witamina B6 pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, witamina B12 z kolei przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

Mięso z indyka w diecie małego dziecka

Mięso ma ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka. Powinno być wprowadzone do jadłospisu niedługo po warzywach i owocach. Pierwszym mięsem powinien być drób (przede wszystkim indyk i kurczak), królik lub jagnięcina. Na początku zalecana ilość to 10 g gotowanego lub pieczonego w folii mięsa, dodana do przecieru jarzynowego. Następnie należy stopniowo zwiększać wielkość porcji, tak aby pod koniec 1. roku życia dziecko zjadało około 20 g mięsa dziennie [2].

Jak widać, spożywanie mięsa z indyka może przynieść wiele korzyści dla każdego. Warto wprowadzić indyka do naszego jadłospisu już dziś. Wypróbuj nowe przepisy i zaskocz swoją rodzinę delikatnym mięsem, które zawsze świetnie smakuje!

[1] MUDr. Petr Tláskal, CSc., „Mięso z indyka w żywieniu człowieka”.

[2] „Biała Księga Jakości Europejskiego Mięsa Indyczego”, Warszawa 2019.

Artykuł partnera

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

Ciasto cytrynowe z jeżynami i Earl Grey

Herbata to nie tylko dodatek do podwieczorku czy towarzysz spotkań z przyjaciółmi. Okazuje się, że sprawdzi się także jako… syrop do ciasta. Zaskocz swoich znajomych...