Jeśli właśnie szukasz pomysłu na drugie śniadanie to świetnie trafiłeś. Eksperci marki Jasmeen przygotowali kilka pysznych przepisów na lekkie, ale syte sałatki z bobikiem. To dania, które świetnie sprawdzą się jako przekąska w pracy, a także prowiant podczas podróży na upragnione wakacje.
Bobik to warzywo bardzo popularne w kuchni orientalnej. Stopniowo zaczyna również podbijać serca i żołądki Polaków. Oprócz wyjątkowego smaku jest on skarbnicą białka, potasu i błonnika, dlatego potrawy z jego dodatkiem utrzymują uczucie sytości na długo.
Szybka i prosta sałatka z bobikiem
Składniki:
- główka sałaty lodowej
- zielony ogórek
- puszka gotowanego bobiku (np. marki Jasmeen)
- 2 duże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól
- natka pietruszki
- bazylia
Przygotowanie:
Gotowany bobik przekładamy z puszki na sitko i przemywamy zimną wodą. Kroimy pomidory, ogórka i sałatę, a natkę pietruszki i bazylię drobno siekamy, wszystko przekładamy do miski. Następnie dodajemy gotowany bobik oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz solą. Dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę wkładamy do lodówki na godzinę.
Sałatka arabska z bobikiem
Składniki:
- 1 puszka gotowanego bobiku (np. marki Jasmeen)
- garść czarnych oliwek
- 1 duży pomidor
- 1 cebula
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka tahiny (np. marki Jasmeen)
- szczypta ostrej papryki mielonej
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Cebulę oraz pomidora kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Bobik odcedzamy i dodajemy do wcześniej skrojonych warzyw. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy jogurt naturalny z tahiną i polewamy nim zawartość miski. Następnie dodajemy czarne oliwki i posypujemy całość ostrą papryką oraz skraplamy oliwą. Sałatkę dokładnie mieszamy.
Smacznego!