Czekolada - właściwości, które warto znać

Udostępnij:

Czekolada, wynaleziona dopiero w drugiej połowie XIX wieku, podbija serca miłośników słodyczy i smakoszy niemal na całym świecie. Ten niezwykły i uwielbiany przysmak ma wiele odsłon i może być wykorzystywany nie tylko, jako słodka przekąska - w swojej wytrawnej odsłonie służy często jako dodatek do słonych dań. Jeżeli lubicie czekoladę, dowiedzcie się o niej kilku ciekawostek, które nie tylko umilą wam podjadanie kostek gorzkiej, mlecznej lub nadziewanej czekolady, ale również wyjaśnią jej pochodzenie i właściwości.

Gorzka czy mleczna? 

Powszechnie wiadomo, że najzdrowsza czekolada to ta gorzka, a o jej wartości decyduje ilość miazgi kakaowej - im wyżej w składzie, tym lepiej. To właśnie gorzka czekolada skrywa w sobie cenne wartości odżywcze, które sprawiają, że jedzona codzienne, w rozsądnych ilościach, jest samym zdrowiem! Pomoże m.in. ograniczyć ryzyko zawału.

Czekolada mleczna ma o wiele mniej miazgi kakaowej, za to dużo cukru i mleka. Jest więc mniej zdrowa, bardziej kaloryczna, ale nie oznacza to, że pozbawiona jakichkolwiek wartości. Obydwa rodzaje czekolady zawierają w sobie magnez, żelazo, miedź, cynk, fosfor, potas i wapń. Znajdziemy w nich nawet witaminy A, K i witaminy z grupy B.

Faktem jest, że czekolada bardzo poprawia nastrój - odpowiada za to duża ilość węglowodanów. Taki zastrzyk natychmiast pobudza, dlatego czekolada to świetna przekąska, jeżeli czujemy spadek energii, na przykład w pracy. Co ciekawe, czekolada zawiera również niewielkie ilości kofeiny - a to dodatkowy "pobudzacz". Ponad to, magnez pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy.

Ostatnią ciekawostką zdrowotną, związaną z czekoladą, będzie niedawane odkrycie naukowców - czekolada pomaga na kaszel! A to za sprawą teobrominy, substancji, która ma właściwości przeciwkaszlowe.

Czekolada - słodycz, która daje sporo korzyści

Udowodniono, że czekolada syci, nawet w niewielkich ilościach. Dlatego kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, wystarczą zaledwie dwie kostki, by odczuć satysfakcję. Warto wiedzieć, że nawet zapach czekolady potrafi nas uspokoić i zrelaksować. Nic dziwnego - czekolada zawiera w sobie aż 600 aromatów (dla porównania – czerwone wino ma ich 200). Wszystkie oddziałują na nas pozytywnie. I to do tego stopnia, że gdy rozpyli się jej zapach w księgarni, wzrasta sprzedaż książek kulinarnych i romansów (taki eksperyment przeprowadzono w 2013 roku).

Czy wiesz, że ludzie szaleją na punkcie czekolady? 

Rzeczywiście, wydaje się, że świat oszalał na punkcie czekolady. W Belgii przy jej produkcji pracuje aż 17 000 osób. Na punkcie tego przysmaku w szczególności szaleją Amerykanie, zjadając aż 50% światowej produkcji - dla porównania, Europa nie pozostaje w tyle - zjada 40%.

Czekolada, całe szczęście, nigdy nie spowodowała wybuchu wojny, ale za to z jej powodu strajkowano - 1947 roku kanadyjskie dzieci wyraziły swoje niezadowolenie, bo tabliczki czekolady zdrożały aż o 50%!

Co warto na pewno zapamiętać? Kupując czekoladę, należy zwracać uwagę na jej jakość, a zwłaszcza na ilość miazgi kakaowej w składzie. Można ją jeść kilka razy w tygodniu, nawet na diecie (w rozsądnych ilościach). Co ważne - biała czekolada nie zawiera miazgi kakaowej, więc w praktyce nie powinno się mówić o niej „czekolada”.

 

Artykuł partnera

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

Co oprócz pączków na tłusty czwartek?

Tłusty czwartek już za pasem, dlatego coraz więcej osób, zastanawia się co oprócz pączków przygotować na ten wyjątkowy dzień. Lista możliwości jest naprawdę długa! Dysponując...