Na świecie wytwarza się obecnie aż 4 tysiące odmian sera. Popularny przysmak powstaje jednak nie tylko we Włoszech czy Francji – jego produkcją zajmują się też między innymi Norwegowie, Polacy, Niemcy i Turcy. Których rodzajów tego przysmaku warto spróbować i jakie odmiany cieszą się szczególnym uznaniem miłośników tej przekąski? Podpowiadamy!
Francuski roquefort
Roquefort, znany również jako „król niebieskich serów” to ser pleśniowy wytwarzany z mleka owczego, wyróżniający się niezwykle długą historią. Według legendy, przysmak ten odkrył już w VII wieku chłopiec, który zostawił kawałek przekąski w jaskini, a kiedy wrócił po nią po kilku miesiącach, ser uszlachetniła niebieska pleśń. Sama nazwa specjału nawiązuje z kolei do wsi, która jako jedyna w kraju ze stolicą w Paryżu, ma prawo do jego produkcji. Amatorzy tej odmiany serów pleśniowych zwracają szczególną uwagę na wyjątkowy pikantny posmak, idący w parze z doskonałą, kruchą konsystencją.
Ser świetnie komponuje się z orzechami włoskimi, gruszkami, a także świeżym pieczywem.
Włoski parmezan
Ten pochodzący z Włoch przysmak, to jeden z najbardziej rozpoznawalnych serów na świecie (dobrej jakości wyrób można kupić np. w miejscach z żywnością ekologiczną oraz w sklepach internetowych, takich jak https://sklep.estella.pl/pl/p/Parmezan-100g/348). Jego historia sięga XIII wieku – właśnie wtedy mnisi z Parmy stworzyli przysmak, który dwa stulecia później zaczął zdobywać popularność także w innych krajach Starego Kontynentu. Bazę parmezanu stanowi niepasteryzowane mleko krowie. W procesie produkcji włoskiego sera niebagatelną rolę odgrywa m.in. odpowiednia temperatura (około 33-35°C), umożliwiająca uzyskanie idealnej konsystencji. Charakterystyczną cechą przekąski rodem ze słonecznej Italii jest natomiast charakterystyczny i niezwykle intensywny aromat oraz słodkawy posmak.
Parmezan fantastycznie smakuje z dodatkiem suszonych moreli lub winogron, a także tworzy idealny duet z czerwonym winem.
Cypryjski halloumi
Myśląc o wiodących składnikach sztuki kulinarnej Cypru, nie sposób nie wspomnieć o halloumi. Ten aromatyczny ser, wytwarzany z mleka owczego (lub mieszanki mleka krowiego, koziego oraz owczego), odpowiada bowiem za unikatowy smak wielu potraw przyrządzanych w tej części globu. Na sklepowych półkach można spotkać go najczęściej w postaci zgrabnych kostek lub charakterystycznych półokręgów, których barwa jest zazwyczaj biała lub jasnożółta. Co ciekawe, wielu specjalistów podkreśla, że halloumi wyróżnia się obecnością wielu cennych witamin (np. A lub E) oraz składników mineralnych (m.in. wapń oraz magnez), dzięki czemu może stanowić świetne urozmaicenie codziennej diety.
Ser pochodzący z Cypru bardzo dobrze łączy się z owocami (np. arbuzem) oraz sałatami.
Polski rokpol
Rokpol to ser pleśniowy, którego zarówno smak, jak i wygląd, wzorowane są na wspomnianym już na początku zestawienia roqueforcie. Nie są to jednak wyroby identyczne – wersja znad Wisły bazuje przede wszystkim na mleku krowim, a jego powstanie datuje się natomiast na drugą połowę XX wieku. Lokalny przysmak wyróżnia się także charakterystycznymi żyłkami, które przecinają miąższ i są najlepiej widoczne w przekroju.
Walory smakowe sera rokpol uwydatni nie tylko świeże pieczywo, ale również owoce (m.in. winogrona) oraz białe wino.
Artykuł sponsorowany