Dziś pod lupę bierzemy warzywo, które znane jest wszystkim i bardzo często gości w kuchni. Zaliczana do grona superfoods, posiadająca mnóstwo cennych właściwości oraz składników niezbędnych dla organizmu. Mowa tutaj oczywiście o naci pietruszki.
Pietruszka pochodzi z rodziny roślin określanych mianem selerowatych. W Polsce traktowana jest jako gatunek jednoroczny, który z powodzeniem można hodować w ogródkach. Składa się z korzenia rosnącego pod ziemią (również jadalnego) oraz osiągającej nawet kilkadziesiąt centymetrów natki. Od zamierzchłych czasów natka jest bardzo często wykorzystywana w kuchni - przede wszystkim do różnorodnych zup, typu rosół, pomidorowa czy jarzynowa. Natka pietruszki świetnie sprawdza się również jako składnik główny kremów oraz pesto. Śmiało można ją łączyć również z rybą, a także z mięsem - delikatnie podkreśla smak tych potraw. Ze względu na szereg cennych właściwości odżywczych i zdrowotnych bardzo często natka pietruszki wykorzystywana jest do zielonych koktajlów, które cieszą się w ostatnim czasie bardzo dużą popularnością. Natkę pietruszki można także wykorzystywać jako element dekoracyjny wielu potraw, chociażby sałatek.
Wśród cennych właściwości prozdrowotnych, jakie posiada natka pietruszki należy z pewnością wymienić fakt, że posiada ona więcej witaminy C aniżeli pomarańcza czy kapusta. Jej wpływ na ludzki organizm jest więc nieoceniony i bardzo zbliżony do działania takich warzyw jak czosnek, cebula czy por.
Niesamowitym walorem natki pietruszki jest fakt, że można ją śmiało suszyć oraz zamrażać. Co więcej roślina ta nie traci przy tym dużej ilości swoich cennych właściwości - dzięki temu natkę pietruszki można także wykorzystywać w kuchni podczas zimy, kiedy jest do niej nieco ograniczony dostęp.
Za tym, żeby używać regularnie natki pietruszki w swoim domu przemawia fakt, że jest to produkt bardzo tani oraz dostępny. Można ją także uprawiać w doniczce w domu - nie ma specjalnych wymagań, wystarczy jej odpowiednio nasłonecznione miejsce oraz regularny dostęp do wody.
Natka pietruszki idealnie sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw. Można przygotować na jej bazie koktajl pietruszkowy, który doda energii oraz witalności, a także jest prawdziwą bombą witaminą. Natka pietruszki świetnie sprawdzi się również w potrawach przygotowanych na lunch - nasza propozycja to między innymi sałatka z cukinią oraz aromatyczną natką. Przygotowując obiad można dodać pietruszkę do dorsza lub innej wybranej ulubionej ryby lub do krewetek oraz posypać nią ugotowane lub upieczone ziemniaki. Dla osób, które są na diecie wegetariańskiej poleca się pulpety z soczewicy - natka, którą można do niej dodać stanowi bardzo cenne źródło wielu witaminy oraz składników odżywczych oraz pomaga osobom na diecie odpowiednio zbilansować wszelkie niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu makro- i mikroelementy. Wszystko to przemawia za tym, że z pewnością warto jest włączyć natkę pietruszki do swojego jadłospisu i dodawać ją do przygotowywanych potraw.