Dieta przy nowotworze złośliwym powinna być odpowiednio zbilansowana. Nowotwór złośliwy jest chorobą, w trakcie której pacjent powinien zwracać szczególną uwagę na to, co je. Z czego powinna się składać zbilansowana dieta pacjenta onkologicznego?
Pacjent chory na nowotwór powinien mieć zbilansowaną dietę i dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Ponadto, powinien przestrzegać pewnych zasad dotyczących żywienia.
Dieta przy nowotworze złośliwym
Zalecenia żywieniowe są podobne dla większości pacjentów chorujących na nowotwory. Przede wszystkim należy jeść dość często, ok. 4-5 posiłków dziennie w odstępach m.in. 3-4 godzin. Codziennie chory powinien spożywać co najmniej 500 g różnokolorowych owoców warzyw w formie uzależnionej od stanu zdrowia pacjenta (owoce i warzywa mogą być surowe, gotowane, rozdrabniane). Dieta przy nowotworze złośliwym powinna zawierać przede wszystkim potrawy przygotowywane w wodzie lub na parze, nie smażone, ale duszone lub pieczone.
Chorzy nie powinni spożywać produktów starych, nadpsutych czy przechowywanych przez dłuższy czas po przygotowaniu. Pacjenci powinni unikać produktów wędzonych, tradycyjnie grillowanych, peklowanych czy wielokrotnie odgrzewanych.
Pacjenci onkologiczni powinni także unikać spożywania produktów wysoko przetworzonych - z dodatkami azotanów, azotynów, syropu glukozowo-fruktozowego, glutaminian sodu czy utwardzonego tłuszczu palmowego. Spożywane potrawy i napoje powinny być przestudzone, a także urozmaicane, o atrakcyjnym zapachu oraz smaku. Więcej informacji o diecie przy nowotworze złośliwym, przy chemioterapii i po przeszczepie znajdziesz na https://www.dkms.pl/pl/zywienie.
Dieta przy chemioterapii chłoniaka inna niż dieta po przeszczepieniu szpiku
Dieta może się różnić w zależności od potrzeb i stanu zdrowia chorego. Dieta po przeszczepie komórek macierzystych może się różnić od diety przy ostrej białaczce i w obu przypadkach ustalana jest indywidualnie z lekarzem.
Dieta przy białaczce
Dieta przy białaczce powinna zawierać substancje o działaniu antyoksydacyjnym, czyli m.in. witaminę A, C i E, beta-karoten, flawonoidy, selen i cynk. Zapobiegają one utlenianiu się komórek i neutralizują wolne rodniki. Znajdziemy je m.in. w zielonej herbacie, cebuli, kurkumie, brokułach, brukselce czy żurawinie.
Dieta przy białaczce powinna być także bogata w węglowodany pochodzące z warzyw i owoców. Tłuszcze należy spożywać wielonienasycone, a unikać nasyconych i trans. W związku z tym warto jeść orzechy, awokado i tłuste ryby.
Artykuł sponsorowany