Jaką dietę wybrać? Czy plan dietetyczny jest ważny?

Udostępnij:

Jaką dietę wybrać?

Każdy ma dietę lepszą czy gorszą, zdecydowanie najmniej kłopotliwym rozwiązaniem na start jest zmiana nawyków żywieniowych. Na samym początku nie powinniśmy od razu wskakiwać na głęboką wodę i zabierać się za skomplikowane wyliczenia zapotrzebowania kalorycznego, czy rozkładu makroskładników, które mogą skutecznie odstraszyć nas od dalszych zmian.

Ważnym aspektem będzie pozbycie się z jadłospisu produktów antyodżywczych takich jak: słodycze, cukry rafinowane, chipsy, tłuste przekąski typu solone fistaszki, produkty fast food, słodzone napoje i soki. Samo wykluczenie z codziennego menu produktów o tego typu składzie, będzie już skutecznie przybliżało nas w kierunku zdrowszego życia i poprawy wyglądu ciała. Dodatkowo zauważysz, że więcej pieniędzy zacznie zostawać w portfelu, które przeznaczysz na produkty wyższej jakości.

Jakie zasady żywieniowe wprowadzić?

Postaraj się, aby każdy posiłek zasobny był w porcje białka w formie mięsa, podrobów, jaj, ryby czy też nabiału. Zwiększony udział białek w diecie pozwoli na skuteczną stymulację metabolizmu, lepsze wykorzystanie składników pokarmowych zawartych w posiłku, jak i wydłuży ich czas trawienia i wchłaniania w organizmie.


Korzystaj z węglowodanów jak najmniej przetworzonych, których trawienie nie będzie powodowało wysokiego wzrostu glukozy we krwi i uczucia senności. Produkty takie jak kasze, ryż, makarony z pełnego ziarna, czy też ziemniaki, nadają się idealnie w diecie sportowca. Co więcej, produkty węglowodanowe im mniej przetworzone, tym bardziej bogate w składniki odżywcze jak błonnik, witaminy i minerały. Jeżeli masz ochotę na pieczywo, staraj się kupować produkty z pełnego przemiału, które bazują na naturalnym zakwasie.

Jeżeli nie potrafisz sam rozpiszać planu dietetycznego, możesz skorzystać z pomocy specjalistów.


Ważnym elementem również jest udział tłuszczy. Wiele osób błędnie zakłada, że to właśnie tłuszcze w diecie odpowiedzialne są za tycie i gromadzenie tkanki tłuszczowej.

Wiele złego upatruje się też w tłuszczach nasyconych, stawiając je jako winowajcę wysokiego poziomu cholesterolu, co również nie jest do końca prawdą. Źródłem tłuszczu w Twojej diecie niech będą takie pokarmy jak: mięso wieprzowe, podroby, jaja, tłuste ryby, oleje tłoczone na zimno, awokado, kokos, migdały, orzechy włoskie, nerkowca czy też brazylijskie.


Ilość płynów w diecie niech będzie mieściła się w granicach około 3-3,5l na dobę. Korzystaj z wód wysokozmineralizowanych, zasobnych w wapń i magnez. Nie ma przeciwwskazań do picia herbaty czy też kawy, jednak wszystko z umiarem. W razie ochoty na coś słodkiego skorzystaj z napoi typu zero, jednak niech nie stanowią one większego udziału płynów w diecie, jak szklanka na dobę.

Artykuł sponsorowany

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

Zupa ogórkowa i krupnik – pyszne pomysły na...

Skończyły Ci się pomysły na obiad, a rodzina jest już znudzona jedzeniem w kółko tego samego? Przychodzimy z pomocą! Jesień i zima to idealny czas na rozgrzewające zupy, takie jak krupnik...