Dobra patelnia to najlepszy przyjaciel każdego miłośnika domowych kulinariów, warto więc poświęcić jej wyborowi dużo uwagi. Jednym z najchętniej wybieranych modeli patelni są te z powłoką teflonową. Na rynku istnieje jednak dużo więcej modeli, każdy ze swoimi plusami i minusami. Dziś przyjrzymy się patelniom ceramicznym i teflonowym, aby rozstrzygnąć, która lepiej spełnia swe zadanie.

Patelnie teflonowe

Ten rodzaj patelni jest jednym z najchętniej wybieranych na rynku, a to za sprawą swojej wytrzymałości i atrakcyjnej ceny. Powłoka teflonowa jest stosunkowo odporna na zarysowania i uszkodzenia (nie zaleca się używania do przygotowywania potraw sztućców metalowych, które mogą powłokę uszkodzić), a zarazem łatwo na niej smażyć potrawy bez tłuszczu, gdyż ryzyko przywierania ich jest minimalne. Są to patelnie, które dostępne są w różnych wielkościach, a także z odłączanymi rączkami.

Powłoka teflonowa nie jest tak odporna na uszkodzenia jak ceramiczna. Nie powinno się tej patelni myć w zmywarce. Jest za to odporna na wysokie temperatury i łatwa w użyciu (z reguły ma niewielką wagę, co wpływa na wygodę użytkowania).

Istniały podejrzenia, że zawarte w teflonie substancje są szkodliwe dla zdrowia. Obecnie produkowane oryginalne patelnie teflonowe nie zawierają tych substancji, jednak należy uważać i zrezygnować z korzystania z patelni zarysowanych, gdyż mają one negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Patelnie ceramiczne

Z kolei ceramikę ceni się za odporność na bardzo wysokie temperatury (ponad 400 stopni Celsjusza), powłokę, do której nie przywiera jedzenie oraz fakt, że jest wykonana z naturalnych materiałów, całkowicie bezpiecznych dla zdrowia człowieka.

Powłoka patelni jest bardzo odporna na uszkodzenia, a także świetnie oddaje ciepło. Należy przy tym uważać, gdyż nie powinno się tych patelni poddawać szokowi termalnemu (na przykład zalewając je zimną wodą zaraz po skończeniu smażenia).

Patelnie ceramiczne. Źródło: DAJAR

Patelni tych również nie powinno się czyścić w zmywarce. Za to świetnie znoszą kontakt ze sztućcami wszelkiego rodzaju. Patelnie ceramiczne są z reguły droższe od patelni teflonowych, a to ze względu na wysoką jakość produktu.

Jaką patelnię wybrać?

Wiele zależy od indywidualnych potrzeb i wymagań każdego nabywcy. Oba rodzaje patelni dobrze radzą sobie ze smażeniem bez tłuszczu, do powłok nie przywiera jedzenie i są one odporne na wysokie temperatury. Patelnie ceramiczne są nieco bardziej trwałe i odporne na uszkodzenia, z kolei patelnie teflonowe odznaczają się mniejszą wagą i ceną. Smażenie na powłoce ceramicznej i teflonowej jest bezpieczne, ale to ceramika jest trwalsza i będzie nam służyć dłużej, dodatkowo nie musimy martwić się ubocznymi skutkami smażenia na zarysowanym teflonie.

Jeśli szukamy trwałych i pewnych rozwiązań, a dodatkowo zależy nam na ekologii i zdrowiu, lepiej skłonić się ku patelniom ceramicznym. Dostępne w wielu odmianach kolorystycznych, będą komplementować naszą kuchnię i pomogą w stworzeniu pysznych i zdrowych dań. Jest to z pewnością inwestycja na lata!

Artykuł sponsorowany

 

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

Ludzkości problem odwieczny… czyli słów...

Dziś konserwacja żywności kojarzy się źle i nie bez powodu. Zdobycze współczesnej nauki dostarczyły producentom żywności szerokie spektrum narzędzi wykorzystywanych w procesie...