Ryby i owoce morza jako zdrowszy zamiennik innych mięs

Udostępnij:

​Ryby i owoce morza to produkty, które są nieocenionym źródłem wartości odżywczych. Są bombą witaminową pełną zdrowych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowią ogromne źródło witaminy B, która ma pozytywny wpływ na cały organizm. Są również świetnym źródłem białka i minerałów. Ze względu na walory zdrowotne, ale również, o czym nie można zapominać - smakowe, nasze codzienne menu warto wzbogacać o potrawy, które opierają się na świeżych rybach i owocach morza.

Krewetki - nieocenione źródło białka

Krewetki wyróżniają się wyśmienitym smakiem i bardzo niską kalorycznością. Są również najpopularniejszymi skorupiakami, które pojawiają się na naszych talerzach. Podobnie jak ryby, są źródłem nieocenionej ilości wartościowych witamin i minerałów. Dzięki dużej zawartości białka, chętnie goszczą w menu osób, które starają się prowadzić zdrowy styl życia. Mogą stanowić również formę zdrowej przekąski urozmaicającej codzienne menu.

Owoce morza sklep internetowy

Co równie ważne, krewetki są dobrze dostępne w ofercie sklepów. Owoce morza i ryby znajdziemy zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i coraz bardziej rozbudowującej się ofercie sklepów internetowych. Duża dostępność produktów sprawia, że ich wybór jest jeszcze prostszy i ciężko jest znaleźć wymówkę, dla której ktoś nie miałby wprowadzić ich na stałe do swojej diety. 

Jak łosoś, to tylko prosto ze Szkocji

Łosoś szkocki pochodzi z otwartych hodowli mieszczących się na morzu nieopodal Szkocji. Jest jedna z najzdrowszych ryb i stanowi bogate źródło zdrowych kwasów tłuszczowych. Ma działanie wspierające odporność, jak i jego spożycie pozwala profilaktycznie dbać o zdrowie naszego organizmu. Idealnie sprawdzi się jako ryba, którą możemy spożywać zarówno jako danie obiadowe, jak i ciekawy składnik przystawek i kanapek, które urozmaicają naszą dietę.

W jaki sposób możemy spożywać ryby i owoce morza?

 Duża rozmaitość sposobów przyrządzania sprawia, że ryby i owoce morza mogą na stałe zagościć w naszym menu. Możne je zarówno smażyć, jak i dusić i gotować na parze. Mogą stać się składnikiem potraw, a w sezonie wiosenno-letnim świetnie sprawdzą się na grilla. Różnorodność form podania sprawia, że wykorzystanie ryb i owoców morza w codziennej diecie jest niezwykle proste. Świetnie sprawdzą się jako dania serwowane podczas spotkań z bliskimi, a ich smak z pewnością zaspokoi podniebienie nawet najbardziej wymagających smakoszy

Artykuł partnera

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

Co dodawać do herbaty, by wzbogacić jej smak?

​ Herbata to napój, który często pijemy by się rozgrzać lub zrelaksować. Nie ma lepszego sposobu na poprawę samopoczucia po powrocie do domu zimą, a na niepokojące objawy przeziębienia...