Dlaczego warto jeść sery? Jakie zalety ma ich spożycie?

Udostępnij:

​Wielu z nas nie wyobraża sobie dobrej kanapki bez chociaż małego plasterka sera w środku. Dlaczego sery są dobre nie tylko ze względu na smak i czemu powinniśmy je spożywać?

1. Sery są bardzo sycące i mają wartościowy skład

2. Ser to idealne źródło wielu ważnych mikroelementów

3. Idealne rozwiązanie dla osób chcących dbać o smukłą sylwetkę

4. Kto powinien uważać przy spożywaniu serów?

Sery są bardzo sycące i mają wartościowy skład

Sery występują na świecie pod niezliczoną ilością postaci, co pozwala nam na utrzymanie naprawdę wielkiej różnorodności na naszym własnym stole. Dzięki dużej różnorodności i dostępności produktów z różnych zakątków globu jesteśmy w stanie przez wiele dni jeść ser codziennie i nie trafić ani razu na ten sam gatunek. Poza bogactwem smaków i odmian jest jeszcze inny, bardzo ważny powód dla którego dobrze jest sięgnąć po ten produkt - sery są po prostu bardzo zdrowe. Zawierają w sobie dużo białka pochodzenia zwierzęcego oraz całkiem sporo tłuszczy. Białka są nam niezbędne do budowania masy mięśniowej, ale również pozwalają na dłużej utrzymać uczucie sytości oraz wymuszają spalenie większej ilości kalorii podczas trawienia. Z kolei tłuszcze są nośnikiem smaku, podobnie jak białka również wymagają zużycia sporej dawki energii do strawienia, a także pozwalają witaminom A, D, E oraz K na rozpuszczenie się i zasilenie naszego ciała.

Ser to idealne źródło wielu ważnych mikroelementów

Poza podstawowymi makroelementami sery posiadają w sobie również wiele pożytecznych mikroelementów. Znajdziemy tutaj witaminy A, D oraz B, których poprawny poziom jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ze względu na zawartość mleka wraz z kanapką z serem dostarczymy sobie również wapnia, miedzi oraz cynku, co wspomoże pracę układu odpornościowego, ale również poprawi kondycję włosów i paznokci. Dobre gatunkowo sery posiadają w sobie również sporą dawkę tryptofanu - substancji, która pozwala na uwalnianie się serotoniny, potocznie zwanej hormonem szczęścia.

Idealne rozwiązanie dla osób chcących dbać o smukłą sylwetkę

Spożywanie produktów bogatych w białko i zdrowe tłuszcze jest także bardzo dobre dla zdrowia. Wbrew powszechnej opinii to nie tłuszcz odkłada nam się w postaci "oponki" na brzuchu. Zapasy energii skumulowane w tkance tłuszczowej pochodzą od węglowodanów - ich nadmiar jest zamieniany na kwasy tłuszczowe, które następnie odkładają się nam w postaci tkanki tłuszczowej. Obniżenie spożycia węglowodanów na rzecz zwiększenia podaży białek i zdrowych tłuszczów znacznie ułatwia gubienie nadprogramowych kilogramów. Spożywanie przy tym produktów pochodzenia zwierzęcego i odzwierzęcego jest wręcz wskazane, ponieważ dostarcza nam wszystkich tych niezbędnych substancji, jednocześnie pozwalając utrzymać niską podaż węglowodanów. Produkty takie, jak sery włoskie w spizarnia.schroniskosmakow.pl są więc ogromnym wsparciem dla wszystkich osób chcących zadbać o swoją sylwetkę i jednocześnie nie musieć mocno ograniczać swojego codziennego żywienia.

Kto powinien uważać przy spożywaniu serów?

Chociaż sery są bardzo zdrowe i powinniśmy włączać je do diety, to jednak istnieją osoby które nie mogą lub nie jest zalecane, aby je spożywały. Oczywiste jest to, że do tej grupy zaliczamy wszystkich, którzy nie tolerują laktozy lub mają inne, podobne zastrzeżenia co do spożywania produktów odzwierzęcych. Na sery, a konkretnie sery pleśniowe powinny zwracać uwagę także osoby uczulone na penicylinę - większość gatunków serów pleśniowych do procesu fermentacji wykorzystuje bakterie właśnie z gatunku penicillium. Uczulenie na penicylinę nie musi oznaczać ostrej reakcji na sery, ale możemy czuć się po nich ciężko i nieprzyjemnie.

Artykuł sponsorowany

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

5 oryginalnych przepisów na niedzielnego grilla

Przygotuj pyszne, zdrowe potrawy przyrządzane na ruszcie! Jeśli na myśl przychodzi Ci grillowanie, ale masz już dość w tym sezonie letnim tradycyjnych dań jak karkówka czy udka z kurczaka...