Pasta kokosowa – jakie ma właściwości i do czego jej używać?

Udostępnij:

​Pasta kokosowa dla niektórych jest kompletną zagadką – nie każdy w ogóle słyszał o takim produkcie. A szkoda, bo ma ona dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Czas zatem nadrobić zaległości. Z dalszej części artykułu dowiesz się, czym jest pasta kokosowa oraz jakie ma właściwości i zastosowania.

Właściwości pasty kokosowej

Pasta kokosowa to nic innego jak zmielony miąższ kokosa. Jest to zatem substancja pochodzenia naturalnego, bogata w cenne witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały i aminokwasy, która ma niezwykle dużo pozytywnych, cennych właściwości. Możemy do nich zaliczyć, chociażby:

- ochronę przed chorobami – pasta kokosowa ma działanie ochronne między innymi przed schorzeniami serca czy wątroby, dodatkowo wzmacnia organizm i korzystnie wpływa na poziom tak zwanego „dobrego” cholesterolu we krwi,

- pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego – regularne spożycie pasty kokosowej poprawi pracę naszych jelit i proces trawienia,

- zapewnienie uczucia sytości – dzięki bogactwu cennych składników zawartych w paście kokosowej już niewielka jej ilość może zapewnić nam uczucie sytości i dostarczyć organizmowi niezbędnej dawki energii.

To jednak nie koniec zalet pasty kokosowej! Warto również wspomnieć o jej pysznym, niepowtarzalnym smaku. Dzięki temu znajduje ona naprawdę szerokie zastosowanie w naszej kuchni.

Sposoby na wykorzystanie pasty kokosowej

Niepowtarzalny, kokosowy, słodki, egzotyczny smak pasty sprawia, że jest ona świetnym dodatkiem do różnego rodzaju słodkich dań, na przykład gofrów czy naleśników. Możemy także wykorzystać pastę jako dodatek do wypieków lub bazę do stworzenia pysznego, kokosowego kremu do tortu, babeczek lub ciasta. Śmiało zastąpimy nią wiórki kokosowe. Pod wpływem ciepła pastę kokosową można także rozpuścić, zmieniając jej konsystencję (po podgrzaniu przypomina nieco gęstą śmietankę) i tworząc w ten sposób pyszną polewę, która sprawdzi się nie tylko przy wypiekach, ale także przy różnego rodzaju daniach na słodko, na przykład plackach amerykańskich czy naleśnikach. Pasta może też posłużyć do wyrobu na przykład pysznych lodów, maślanek, szejków czy jogurtów. Na tym jednak nie kończą się możliwości jej wykorzystania, ponieważ pasta kokosowa sprawdza się nie tylko na słodko (co może być dla niektórych niemałym zaskoczeniem). Równie dobrze może ona znacznie wzbogacić smak wytrawnych dań. Chociażby w kuchni azjatyckiej bywa wykorzystywana między innymi jako składnik różnego rodzaju sosów czy zup. Warto eksperymentować, ponieważ sposoby na wykorzystanie pasty kokosowej naprawdę mogą być bardzo różne i zależą przede wszystkim od pomysłowości i fantazji osoby gotującej. Niektórzy zastępują sobie pastą kokosową nawet cukier i dosładzają w ten sposób kawę czy herbatę.  

Pasta kokosowa to świetny produkt nie tylko z uwagi na doskonały smak i wiele możliwości zastosowania, ale również z uwagi na swoje prozdrowotne właściwości. Warto zatem połączyć przyjemne z pożytecznym i wzbogacić swoją dietę o ten nowy, smaczny i zdrowy składnik.

Artykuł sponsorowany

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

Wszystko co musisz wiedzieć o diecie...

​Dieta odchudzająca to duże wyzwanie dla Twojego organizmu i psychiki. Czy dieta wysokobiałkowa to dobry wybór? Na czym polega dieta wysokobiałkowa Dieta wysokobiałkowa to tak zwana...