Czy gotowanie naprawdę jest takie trudne?

Udostępnij:

Z gotowaniem jak śpiewaniem - „gotować każdy może, czasem lepiej lub trochę gorzej”. Ale zawsze może być trochę łatwiej. W Internecie roi się od ilości przepisów na najróżniejsze dania. Niestety, niektórzy wybierają same wykwintne składniki albo rzucają początkujących na głęboką wodę. A można przecież prościej i taniej, i na pewno nie mniej pysznie. Coraz mniej osób chce gotować – z powodu braku czasu, braku finansów, braku umiejętności. Czasami po prostu z braku chęci. Ale są takie miejsca w Internecie, w których można szukać przepisów, które zaoszczędzą nam pieniędzy i tego cennego czasu. Wystarczy tylko wiedzieć gdzie szukać!

Jak dobierać przepisy, gdy jest się początkującym kucharzem?

Wiele osób ma z tym problem. Uważają, że jeśli już wzięli się za gotowanie to powinni teraz robić „krewetki pod pierzynką, polane oliwą truflową, z zapiekanym bakłażanem w sosie...” i tak dalej, i tak dalej. A w rzeczywistości już z niczego można zrobić pyszne, i proste, dania, który każdy będzie zajadał ze smakiem. Jak więc zacząć gotowanie?

  • Wybieraj takie przepisy, które mają podstawowe składniki – wiesz czym jest mięso mielone z łopatki i jak wygląda pierś z kurczaka. Masz podstawową wiedzę na temat warzyw. Super. Już możesz zrobić coś pysznego. Wybór takich przepisów, w których są wszystkie składniki, które znasz gwarantuje 80% sukcesu. Przeważnie już na oko ktoś będzie w stanie stwierdzić, że pierś się usmażyła, a pomidory do sosu nie wymagają obróbki cieplnej.

  • Dobry przepis to taki, który odtwarza twoje ulubione danie, które dotychczas jadłeś z torebki. Naprawdę. Jeśli namiętnie jesz makarony – czy to z sosem bolognese, czy carbonara to teraz możesz spróbować je odtworzyć. Zamiast robić sos do bolognese z torebki – wystarczy zrobić sos pomidorowy z przyprawami na bazie pomidorów. A carbonara, którą zrobisz sam jest jeszcze prostsza i pyszniejsza niż ta wysypana z torebeczki.

  • Nie sięgaj po trudne do obrobienia i drogie produkty – proponują ci zrobienie tatara z tuńczyka na pierwszy ogień? Masz zrobić ciasto dyniowe? Nie wiesz ile powinieneś smażyć rybę, a właśnie kusi cię taki przepis? Odpuść sobie. Lepiej ugotować prostą zupę z kilku składników, albo obrać bataty i zrobić frytki z piekarnika. Zawsze można prościej. Jeśli coś jest drogie, a w dodatku nie jadłeś nigdy tego i na pewno nie przyrządzałeś – istnieje ryzyko, że ci nie zasmakuje, a pieniądze trafią do kosza. Nie ma po co się spinać.

No to gdzie szukać tych „prostych, szybkich i tanich” przepisów?

Jak wiemy – stron w Internecie w związku z tą tematyką jest dużo. Ale nie wszystkie będą działały w myśl tej zasady. Ma być szybko bo nie mamy czasu, prosto bo nie chcemy się za mocno wysilać przy przygotowaniu posiłków i ma być tanio – pieniądze nikomu z nieba nie spadły. Z naszej strony możemy wam polecić miejsce, z którego korzystamy, kiedy kończą nam się już pomysły co moglibyśmy zjeść na obiad. Mowa o https://pinbook.pl/przepisy. Zawsze mamy gwarancję, że z ich przepisami zjemy łatwo, tanio i szybko. A co najważniejsze – najsmaczniej, niczym w restauracji.

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

Co dodawać do herbaty, by wzbogacić jej smak?

​ Herbata to napój, który często pijemy by się rozgrzać lub zrelaksować. Nie ma lepszego sposobu na poprawę samopoczucia po powrocie do domu zimą, a na niepokojące objawy przeziębienia...