Pszenica durum to twardziel między produktami spożywczymi. Nie ma z nią kompromisów. Hodowana na Bliskim Wschodzie, w Chinach lub Afryce zna dobrze gorący klimat. Dzięki niej nie musisz rezygnować z makaronu gdy jesteś na diecie odchudzającej. To jednak dopiero początek jej możliwości. Ten tekst pozwoli Ci lepiej poznać pszenice durum.

Ta pszenica jest idealna do zadań specjalnych. Mąka z niej wytwarzana, zwana semoliną, jest bogatsza w białko, witamy i składniki mineralne od zwykłej mąki. Jest ona łownie wykorzystywana do robienia makaronów. Ciasto zrobione przy jej pomocy jest mniej elastyczne przez co łatwiej je formować. Wyrabiana jest z szklistych ziaren przez co chłonie niewiele wody, a makarony trudniej rozgotować. Przyrządzenie ich al dente nie wymaga uwagi i stania przy kuchence.

Prawdopodobnie nie zdziwi Cię, że inna jej nazwa to pszenica makaronowa. Dzięki niej nie musisz rezygnować z makaronów by schudnąć, o ile tylko wybierzesz odpowiedni produkt, którego potem nie zalejesz tłustym sosem. Dania z pszenicy durum są strasznie sycące, a podawane z warzywami takimi jak pomidor czy papryka to świetna alternatywa przed fast foodem.
Semolina pozwoli Ci także na popisanie się umiejętnościami. Dzięki niej łatwiej wypiec pizzę lub placki tortilli. Gdy dodasz ją do ciasta to zdziwisz się jakie będzie ono chrupie ki kruche. Nadaje się też do zagęszczania sosów, budyniów czy legumin. Dla niej nie ma rzeczy niemożliwych. To z niej otrzymujemy także kuskus, który jest banalny w przygotowaniu i uniwersalny, a do tego z mięsem i warzywami będzie świetnym, wystawnym daniem.

Wiedziałeś, że …
  • … czas gotowania makaronu wpływa na jego indeks glikemiczny?
  • Im krócej gotujesz makaron, tym lepiej. Jednak jeśli gotujesz makaron z tej pszenicy nawet przez 20 minut ot ten indeks będzie wynosić 58. Gdy skrócisz ten czas do 12 minut, będzie to już tylko 34. Pamiętaj, im krócej tym zdrowiej. Al dente górą.
  • …. Pszenica makaronowa zawiera luteinę, której nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać. Dlatego bardzo ważne jest by dostarczać ją do naszego organizmu z pożywieniem.… wyróżnia się około 30 gatunków pszenicy. Poza jęczmieniem to najstarsze uprawiane zboże. Jest też trzeci, po kukurydzy i ryżu, najczęściej produkowanym zbożem.


Czas na inspiracje!

Jeśli makaron jest twardszy i jasnożółty to musi być durum. Mimo że jest zdrowszy, nie oznacza to że bardziej skomplikowany. Dzięki niemu nie musisz martwić się o czas. Spaghetti z kurczakiem to tylko kilka minut. Jeśli masz więcej czasu dzięki niemu przyrządzisz cannelloni z łososiem, oliwkami czy kaparami.

Jeśli nadal boisz się o talię zawsze możesz zdecydować się na sałatkę tabbouleh, która będzie świetnym, lekkim daniem albo dobrą przystawką do mięs. Może warto postawić ją na świątecznym stole zamiast klasycznej sałatki warzywno-majonezowej?  To także dzięki semolinie pulpeciki w  sosie Bolognese mają swoją konsystencję. Jeśli zaś szukasz pikantnych wrażeń zainteresuje Cię kuskus z warzywami na ostro. Te wszystkie dania możesz odkryć dzięki tej niezwykłej pszenicy. Na co czekasz? Spróbuj!

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

Spraw radość bliskim ciasteczkami

Pieczenie ciasteczek czy innych przysmaków to jedno z najczęściej powtarzających się wspomnień z naszego dzieciństwa. Widok mamy i babci w kuchni przy stolnicy oraz niebiański zapach...