[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1024x682.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1200x555.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-800x615.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1024x787.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1920x555.jpg"}]
 
[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/IMG_2623re.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/IMG_2623re-800x1200.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/IMG_2623re-683x1024.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/IMG_2623re-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/IMG_2623re-1920x555.jpg"}]

UŚMIECH PANNA COTTY

Panna cotta z koziego sera:

Składniki:
2 łyżeczki żelatyny
450 ml śmietany kremówki
110 g cukru
120 g miękkiego sera koziego
250 ml maślanki

Żelatynę zalać 4 łyżkami wody, aby zmiękła. Do garnka wlać śmietanę, wsypać cukier, wymieszać i podgrzewać, nie pozwalając, żeby się zagotowała. Zdjąć z ognia i wymieszać z kozim serem. Ser powinien się całkowicie rozpuścić. Dodać żelatynę i maślankę. Wymieszać i całość przelać przez sitko o drobnych oczkach. Wlać do dowolnych foremek i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Panna cotta różana

Składniki:
3 łyżeczki żelatyny
250 ml śmietany kremówki
150 ml mleka
100 jogurtu greckiego
50 g cukru
1–2 łyżeczki soku malinowego
2 łyżeczki wody różanej
laska wanilii

Żelatynę zalać 6 łyżkami wody, aby zmiękła. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i nożem zeskrobać nasiona. Do garnka wlać śmietanę, mleko, dodać wanilię i cukier. Podgrzać na małym ogniu, uważając, żeby mikstura się nie zagotowała. Zestawić z ognia, dodać żelatynę, jogurt i wodę różaną. Wymieszać i przelać przez sitko. Następnie wlać do foremek i odstawić do lodówki. Różowy kolor można uzyskać poprzez dodanie łyżeczki przetartego purée ze zmiksowanych malin. Podawać z owocami sezonowymi.

Panna cotta z zielonej herbaty

Jak w przepisie wyżej, zamiast wody różanej należy dodać 1 płaską łyżeczkę zielonej herbaty w proszku Matcha.

PRZEPIS I STYLIZACJA: Marta Gessler
ZDJĘCIE: Kevin Demaria

© Super Paper & Co. 2014

Pierwszy polski kwartalnik o kulturze jedzenia.

ZNAJDZIESZ NAS NA:

code: macchiatocode
Copyright © Super Paper & Co. 2014