Co oprócz pączków na tłusty czwartek?

Udostępnij:

Tłusty czwartek już za pasem, dlatego coraz więcej osób, zastanawia się co oprócz pączków przygotować na ten wyjątkowy dzień. Lista możliwości jest naprawdę długa! Dysponując odpowiednimi akcesoriami i słodkimi dodatkami, będzie można stworzyć przepyszne desery, którym nie nikt nie będzie mógł się oprzeć. Wśród najczęściej serwowanych słodkości podczas tłustego czwartku, znajdują się: donuty, faworki, eklery i ptysie.

Donuty, czyli amerykańskie pączki

Donuty, to amerykańska wersja tradycyjnych pączków, która w ostatnich latach cieszy się bardzo dużą popularnością również w Polsce. Wypieki tego typu są często serwowane podczas tłustego czwartku. Znaleźć je można niemal w każdej cukierni, choć wiele osób decyduje się również na ich samodzielne przygotowanie. To, co odróżnia donuty od klasycznych pączków, to charakterystyczna dziurka, przez którą wypieki przyjmują kształt oponki. Pozostałe różnice wynikają głównie ze sposobu dekoracji tych wypieków. Co więcej, donaty można piec w specjalnych formach metalowych lub silikonowych dostępnych w naszym sklepie.

Najczęściej w dekoracji donutów stosowana jest polewa czekoladowa, owoce liofilizowane i skórka pomarańczowa. Jeśli chodzi o nadzienie donuta, można wypełnić go konfiturą z róży lub różnorodnymi kremami. W tym celu przyda się pasta pistacjowa lub pasta orzechowa. Można z nich stworzyć naprawdę wyborne wypełnienie. Na górze donuta można ułożyć także suszone kwiaty jadalne czy perełki czekoladowe Crispearls z wybornej czekolady Callebaut. Tak przygotowane wypieki warto zapakować w specjalne pudełko na pączki, aby zabezpieczyć je przed uszkodzeniem czy wyschnięciem.

Faworki – tradycyjne kruche ciasteczka

Popularną alternatywą dla pączków na tłusty czwartek są faworki, które przygotowuje się z ciasta z dodatkiem spirytusu i gęstej, kwaśnej śmietany. Faworki, znane są również pod nazwą chrust. Są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a ponadto zachwycają swoim unikalnym, delikatnym smakiem. Zazwyczaj dekoruje się je cukrem pudrem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby podczas tłustego czwartku bardziej zaszaleć. Faworki można nieco podrasować. W tym celu przyda się różowa czekolada ruby lub klasyczna, wyborna czekolada Callebaut. Chrust można polać w całości czekoladą lub jedynie jego połowę.

Eklery i ptysie z delikatnym kremem

Podczas tłustego czwartku, równie często, jak pączki, donuty czy faworki, serwowane są także eklery i ptysie. Są to bardzo popularne polskie desery, w szczególności uwielbiane przez najmłodsze dzieci. Zarówno ptysie, jak i eklery przygotowuje się z ciasta parzonego, a różnice pomiędzy nimi wynikają z kształtu deseru i sposobu jego podania. Ptyś to kuliste ciasteczko, natomiast ekler jest podłużny.

Jeśli chodzi o dodatkowe dekoracje, w tradycyjnej wersji wykorzystuje się jedynie cukier puder i polewę czekoladową. Z powodzeniem jednak można użyć też takich dodatków jak malina liofilizowana grys, która świetnie sprawdzi się jako posypka. Podrasować można również wnętrze ptysiów i eklerów. Konfitura z płatków róży położona na klasycznym kremie znakomicie dopełni smak tego deseru. Ciekawą opcją są także pasty orzechowe, za których pomocą można zrobić wyborny krem orzechowy. Możliwości urozmaicenia tych słodkich wypieków są nieograniczone!

Przygotowując się do tłustego czwartku, warto odwiedzić sklep cukierniczy i wyposażyć się w najpotrzebniejsze akcesoria. To, co może się przydać, to np. rękaw cukierniczy, termometr cukierniczy i tylka do nadziewania pączków. Dzięki nim cały proces przygotowywania, pieczenia i dekorowania wypieków na tłusty czwartek będzie szybki, prosty i przyjemny. Przydatne mogą okazać się także specjalne maty do pieczenia do eklerów i ptysiów czy formy do donutów.

Artykuł partnera

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

Jak ugotować bigos?

Nie ma chyba Polaka, który nie lubiłby kiszonej kapusty. Najlepiej oczywiście zrobić z niej bigos. Nie potrzebujemy wielu składników. Wystarczy młoda lub kiszona kapusta, dużo mięsa i...