[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1024x682.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1200x555.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-800x615.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1024x787.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1920x555.jpg"}]
 
[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/IMG_8711.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/IMG_8711-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/IMG_8711-1024x683.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/IMG_8711-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/IMG_8711-1920x555.jpg"}]

BRIOCHE Z BOROWIKAMI I ESTRAGONEM

Składniki (8 sztuk):
30 g świeżych drożdży
100 ml mleka
380 g mąki tortowej
3 jajka
170 g masła
100 g świeżego estragonu
1 ząbek czosnku
12 dużych borowików
gruba sól
pieprz

Drożdże łączymy z ciepłym mlekiem, dodajemy łyżeczkę mąki i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie razem z czosnkiem klarujemy prawdziwki – na łyżce oliwy z estragonem. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wlewamy zaczyn oraz kolejno wbijamy jajka, całość wyrabiamy. Następnie dodajemy masło i wyrabiamy ciasto przez kolejne 5 minut, aż będzie gładkie i błyszczące. Dodajemy posiekany estragon oraz szczyptę pieprzu i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrośnie.

Następnie dzielimy je na 8 równych części, rozwałkowujemy na długie pasy o szerokości 10 cm. Na całej długości ciasta rozkładamy prawdziwki, następnie skręcamy je tak, aby prawdziwki były w środku ciasta i formujemy ślimaczki. Uformowane brioche możemy przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się ze sobą stykały, bądź oddzielić każdą osobnym papierkiem. Pozostawiamy je jeszcze do wyrośnięcia przez godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy, aż będą rumiane (około 20 minut). Podajemy jeszcze ciepłe, posypane grubą solą.

STYLIZACJA I PRZEPISY: Lubczyk i Jemioła
ZDJĘCIA: Piotr Czyż

© Super Paper & Co. 2014

Pierwszy polski kwartalnik o kulturze jedzenia.

ZNAJDZIESZ NAS NA:

code: macchiatocode
Copyright © Super Paper & Co. 2014