[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1024x682.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1200x555.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-800x615.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1024x787.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1920x555.jpg"}]
 
[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/03/galvin.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/03/galvin-800x532.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/03/galvin-1024x681.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/03/galvin-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/03/galvin-1920x555.jpg"}]

GALVIN PRZY OKNIE

Współczesne społeczeństwa cierpią na nadmiar rozwiązań, a prawdziwym problemem człowieka ponowoczesnego jest niemożność wyboru. Dziś podjęta decyzja jutro może okazać się zupełnie bezużyteczna, a nieskończona liczba możliwości wcale nie sprawia, że jest nam łatwiej. Słowa Zygmunta Baumana, choć dotyczą sacrum, równie dobrze można odnieść do profanum.

Londyn dostarcza nieograniczonych bodźców kulinarnych, ale budzi też frustrację. Bo zazwyczaj jest za mało czasu, żeby odwiedzić wszystkie miejsca, które mamy na naszej liście. Budżet też ma limity, a żołądek poważne ograniczenia, jeżeli chodzi o przyjmowanie kulinarnego szczęścia. Restauracja Galvin at Windows pozwala na moment zdystansować się do tych dylematów. Mieści się na 28. piętrze hotelu Hilton, niedaleko Hyde Parku, skąd rozpościera się oszałamiający widok na cały Londyn. Wizytę w tej restauracji polecam każdemu, kto chciałby się przekonać, na czym polega doskonały serwis. Galvin at the Windows oferuje klasyczną kuchnię francuską. Od 2009 roku odznaczana jest gwiazdką Michelina. Bracia Galvin zarządzają dziś gastronomicznym konsorcjum, na które składa się siedem restauracji w różnych częściach Londynu: La Chapelle, Bistro de Luxe, Demoiselle, Cafe a Vin, Pompaduor. Chris Galvin piastuje stanowisko chef patron, head chefem, który na co dzień zarządza kuchnią, jest Joo Won. Restauracja oferuje różne rodzaje kart: od menu dnia, przez degustacyjne czy menu prestigious (przyrządzone z ekskluzywnych składników), po tzw. Sunday lunch. Ten ostatni stanowi świetny sposób, aby w przyzwoitej cenie zjeść nieprzyzwoicie smaczne jedzenie (45 funtów za trzy dania). Warto skorzystać z porady sommeliera, który dobierze wino na kieliszki do wybranych potraw. Galvin at the Windows to bardzo klasyczne miejsce, oferujące francuską kuchnię fine dining. Kulinarne odloty można zaliczyć przy smażonym foie gras z kiełbasą z Cumberland, cebulą, pomidorem i dżemem z chilli, czy wędzonym łupaczu (rodzaj ryby) podanym z szafranowym risotto, jalapeno i poszetowym jajkiem kurzym. Nie polecam odmawiania sobie deseru, który podawany jest przy stoliku przez wprawnych kelnerów z wdziękiem samurajskich wojowników krojących pokaźne kawały mille-feuille czy francuskich brioszek. Klasyka, ale nie nuda. Ma się ochotę krzyczeć, gdzie jest szef, który tak gotuje. (Patrycja Siwiec)

Galvin at Windows
22 Park Lane, London

© Super Paper & Co. 2014

Pierwszy polski kwartalnik o kulturze jedzenia.

ZNAJDZIESZ NAS NA:

code: macchiatocode
Copyright © Super Paper & Co. 2014