[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1200x555.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-800x615.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1024x787.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1024x682.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1920x555.jpg"}]
 
[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2017/04/why_thai_3.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2017/04/why_thai_3-800x1066.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2017/04/why_thai_3-769x1024.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2017/04/why_thai_3-864x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2017/04/why_thai_3-864x555.jpg"}]

 

WHY THAI? CZEMU NIE!

Why Thai? No właśnie, dlaczego właśnie kuchnia tajska? My wybraliśmy się tam spragnieni słońca i egzotycznych smaków oraz skuszeni hasłem „nowej odsłony kuchni tajskiej”. Po wizycie w warszawskim lokalu to pytanie stało się czysto retoryczne. Ale po kolei.

Nad zachowaniem tradycyjnego smaku i dodaniem mu nowoczesności czuwa polsko-tajski duet młodych szefów kuchni – Maciej Bartkowiak (absolwent między innymi prestiżowej szkoły Mandarin Oriental) i Ongart Yordthong (doświadczenie zdobywał w sieci hoteli Hyatt)którzy dzielą swój czas między Warszawę i Poznań, gdzie zarządzają zespołami tajskich kucharzy.

Lokale firmowane nazwą Why Thai? od początku znajdują się w czołówce restauracji azjatyckich. Filozofia właścicieli zakłada swobodne podejście do tajskiej tradycji, z poszanowaniem tamtejszych reguł i smaków, ale bez ortodoksji. W menu znajdziemy więc klasyczne potrawy kuchni tajskiej, tyle że z europejskim twistem. To zrozumiałe: tak charakterystycznej kuchni nie ma co wymyślać od nowa. Gratulacje należą się zatem Maćkowi i jego zespołowi za wprowadzenie do sprawdzonych receptur swojego autorskiego sznytu i staranny dobór składników.

Foodies znajdą w karcie zaskakujące połączenia, np. tradycyjne massaman curry z jagnięciną i maślanką, kaczkę przyrządzaną metodą sous-vide podaną z bok choyem, azjatyckimi grzybami i marynowanym imbirem, kulbin (ryba orzeł) podawana jest z tajemnym sosem a przyrządzana w liściu bananowca m.in. z kapustą i skorzonerą, oraz sekcję tajskich koktajli i kaw.

Na nas największe wrażenie zrobiły thai style ceviche z łososia serwowane z kawiorem i lychee, krem z batatów podawany z przegrzebkiem i oliwą miętową, oraz danie główne – tofu w miodzie gryczanym z chińskim brokułem.

Opuszczaliśmy lokal syci i zadowoleni. Jeśli kiedyś zatęsknimy za tajską kuchnią w oryginalnym wydaniu, wiemy, gdzie kierować swoje kroki.

www.whythai.pl

Warszawa, ul. Wiejska 13
Poznań, ul. Kramarska 7

tekst i zdjęcia: Magazyn SMAK

 

© Super Paper & Co. 2014

Pierwszy polski kwartalnik o kulturze jedzenia.

ZNAJDZIESZ NAS NA:

code: macchiatocode
Copyright © Super Paper & Co. 2014