[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1200x555.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-800x615.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1024x787.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1024x682.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1920x555.jpg"}]
 
[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/131218_SmakFood_113.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/131218_SmakFood_113-800x1200.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/131218_SmakFood_113-683x1024.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/131218_SmakFood_113-1024x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/131218_SmakFood_113-1024x555.jpg"}]

STICKY TOFFEE PUDDING

Składniki na 6–8 porcji:
175 g mąki
175 ml gorącej wody
100 g brązowego cukru
160 g daktyli bez pestek, pokrojonych na kawałki
90 g miękkiego masła plus nieco na wysmarowanie blachy
90 g posiekanych orzechów włoskich
15 g imbiru w syropie, odsączonego i pokrojonego na kawałki
2 łyżki czarnej melasy
2 ubite jajka
1 łyżka ekstraktu kawowego lub 1½ łyżki bardzo mocnej kawy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na sos toffi:
125 g masła
150 g brązowego cukru
150 ml śmietanki kremówki 36%

Do przybrania:
60 g orzechów włoskich, posiekanych
lody waniliowe

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Smarujemy masłem kwadratową blaszkę lub naczynie żaroodporne. Do dużej miski wrzucamy masło, cukier, melasę, jajka, ekstrakt kawowy, mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy całość na gładką masę. Dodajemy daktyle, orzechy włoskie, imbir i wlewamy gorącą wodę. Ciasto wlewamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 40–45 minut, aż dobrze wyrośnie, będzie brązowe od góry i sprężyste w dotyku. Na 10 minut przed wyjęciem ciasta z piekarnika przygotowujemy sos toffi: do rondla wkładamy masło i cukier. Delikatnie podgrzewamy, mieszając, aż masło i cukier się rozpuszczą. Wlewamy śmietankę i pozostawiamy na ogniu przez 3 minuty, aż sos nieco zgęstnieje. Kroimy ciasto na kawałki i przekładamy na talerzyki. Polewamy sosem toffi, posypujemy posiekanymi orzechami i przyozdabiamy gałką lodów waniliowych.

PRZEPIS I STYLIZACJA: Xenia von Oswald
TŁUMACZENIE: Marta Lercel Turel
ZDJĘCIE: Ola O Smit

© Super Paper & Co. 2014

Pierwszy polski kwartalnik o kulturze jedzenia.

ZNAJDZIESZ NAS NA:

code: macchiatocode
Copyright © Super Paper & Co. 2014