[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-800x615.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1024x787.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1024x682.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1200x555.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg"}]
 
[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/DSCF7722.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/DSCF7722.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/DSCF7722.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/DSCF7722-666x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/DSCF7722-666x555.jpg"}]

GOŁĄBKI WARZYWNE NIE TYLKO DLA WEGETARIAN

Składniki:
1 główka kapusty włoskiej
2 średnie cebule
2 średnie papryki
2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę
4 marchewki
2 pietruszki
½ selera
duża garść ziół (opcjonalnie: pietruszka, koper, lubczyk)
200 g ugotowanego ryżu
600 ml bulionu warzywnego
1 łyżka masła
sól morska i świeżo zmielony pieprz

Farsz:
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę, podsmażamy przez 2–3 minuty do zeszklenia cebuli. Dodajemy utartą marchewkę, pietruszkę, seler, zmniejszamy ogień i smażymy przez 10–15 min, aż cała woda odparuje, a warzywa się przyrumienią. Następnie przekładamy je do dużej miski, dodajemy ugotowany ryż oraz zioła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Gołąbki:
Z kapusty wycinamy głąb i oddzielamy liście, dokładnie je myjemy i osuszamy. W dużym garnku gotujemy wodę, wkładamy przygotowane liście i gotujemy je przez 4–5 min, aż zmiękną. Wyciągamy i osuszamy, wybieramy 8–9 liści do faszerowania. Z liści wycinamy łyka, na każdy z liści kładziemy 2–3 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia) i rolujemy, wciskając wystające boki liści do środka. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C (140°C z termoobiegiem). Na dnie dużego naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty, których nie użyliśmy do przygotowania gołąbków, następnie na nich układamy zrolowane gołąbki. Całość zalewamy bulionem, tak aby wszystkie gołąbki były nim przykryte. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 40–45 minut, aż kapusta będzie miękka.

PRZEPISY: Aneta Gieysztor / Pokrzywnik.pl
ZDJĘCIA: Kamil Antosiewicz

© Super Paper & Co. 2014

Pierwszy polski kwartalnik o kulturze jedzenia.

ZNAJDZIESZ NAS NA:

code: macchiatocode
Copyright © Super Paper & Co. 2014