[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1200x555.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1024x682.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-800x615.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1024x787.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1920x555.jpg"}]
 
[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/IMG_2545re.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/IMG_2545re-800x1200.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/IMG_2545re-683x1024.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/IMG_2545re-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/IMG_2545re-1920x555.jpg"}]

MAŚLANE BUŁECZKI NA LENIWE POPOŁUDNIE

Składniki:
75 g drożdży
250 ml mleka
625 g mąki
7 żółtek
125 g cukru
250 g masła

Drożdże pokruszyć do miseczki, zasypać połową cukru i rozetrzeć. Dodać 150 g mąki i letnie, podgrzane do 35°C mleko. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem.
Do miksera – wyposażonego w miskę i hak do wyrabiania – wsypać pozostałą mąkę, wyrośnięte drożdże, żółtka z cukrem i mieszać na małych obrotach, aż składniki się połączą, a ciasto będzie delikatne, miękkie i giętkie. (Ciasto można wyrabiać ręcznie w misce, ważne żeby nie podsypywać już mąką).

Wyrobione ciasto zdjąć z haka i położyć na dnie miski, przykryć wilgotną ściereczką i folią spożywczą. Odstawić, żeby wyrosło (w temperaturze pokojowej będzie to trwało około 90 minut). Masło rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu, i dodawać je powoli do wyrośniętego ciasta, cały czas wyrabiając (do momentu, kiedy nie będzie kleić się do rąk).
Na dwóch blaszkach z piekarnika położyć papier do pieczenia i posmarować go delikatnie oliwą. Uformować okrągłe bułeczki, położyć na blaszce, zachowując odstęp (bo jeszcze urosną) i odstawić na 15 minut. Przed pieczeniem posmarować bułeczki jajkiem rozmieszanym z 1 łyżeczką wody i piec w temperaturze 180°C przez 25–30 minut.
Bułeczki można posypać przed pieczeniem kruszonką, makiem, sezamem, czarnuszką. Po upieczeniu można też polać je lukrem. Dekorować świeżymi owocami.

Kruszonka
Składniki:
100 g cukru trzcinowego
70 g mąki orkiszowej
2 łyżki płatków owsianych
60 g masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól

Do miski wsypać cukier, mąkę, płatki, gałkę muszkatołową, sól. Dodać masło i wymieszać za pomocą palców, aż składniki się połączą, a konsystencja będzie podobna do okruszków. Odstawić do lodówki na 10 minut.

PRZEPIS I STYLIZACJA: Marta Gessler
ZDJĘCIE: Kevin Demaria

© Super Paper & Co. 2014

Pierwszy polski kwartalnik o kulturze jedzenia.

ZNAJDZIESZ NAS NA:

code: macchiatocode
Copyright © Super Paper & Co. 2014