Pomysły na pyszne i ciekawe śniadania

Udostępnij:

Znudziły Ci się klasyczne kanapki i chciałbyś jadać na śniadania coś innego? A może Twoja rodzina zbuntowała się przeciwko nudnym płatkom z mlekiem i poprosiła najlepszego domowego kucharza o urozmaicenie jadłospisu? Zobacz, jakie dania odmienią Twoje codzienne menu. Rób przepyszne i popularne śniadania, korzystając z posiadanych w domu urządzeń lub dokupując nowe.

Sandwiche na słodko lub wytrawnie

Nie ma chyba osoby, która nie wiedziałaby, czym są sandwiche. Gorące zapiekane kanapki są powszechnie uwielbiane za chrupkość i dodatki: ciągnący się ser żółty, ciepłe mięso, podkreślające smak pieczarki. Z uwagi na szybkość przygotowywania posiłku oraz nieskomplikowany przepis opiekacz sprawdzi się w domu każdego, nawet najbardziej niedoświadczonego kucharza. Wystarczy mieć chleb tostowy (lub zwykły), ser żółty (lub topiony) i ulubione dodatki: zioła, szynkę, pieczarki, pomidory, kapary.

Ale sandwiche równie dobrze sprawdzą się na słodko! Koniecznie zobacz w internecie, jak apetycznie prezentują się tosty z masłem orzechowym, Nutellą i bananem lub domowymi konfiturami. Możesz też zrobić wersję mieszaną, np. dołączając do sera żółtego kawałki kurczaka i ananasa.

Pomysły na pyszne śniadania

Chrupiące grzanki na dzień dobry

Grzanki, przez niektórych zwane tostami, to świetna baza do wykonania śniadania zdrowego i pożywnego, ale urozmaiconego względem zwykłych kanapek. Na ciepłym pieczywie lekko rozleje się ser żółty lub jajko na miękko. Grzanki świetnie sprawdzają się posmarowane masłem i przyozdobione sezonowymi warzywami: pomidorami, ogórkami gruntowymi, rzodkiewką, kiełkami. Warto też przeciętą na dwa trójkąty grzanką nabierać twarożek lub serek wiejski, rezygnując dzięki temu z brudzenia sztućców.

Jeśli chcesz przygotować atrakcyjne wizualnie grzanki dla swoich dzieci, wykorzystaj warzywa do zrobienia oczek, uśmiechu czy wąsów. Z jajek możesz zrobić łódki. Pomidory staną się kapeluszami muchomorów, a kropki z majonezu lub jogurtu naturalnego ich wykończeniem.

pyszne śniadania

Energetyczna domowa owsianka

Im więcej składników odżywczych uwalnianych powoli, tym dłużej Ty i Twoi bliscy zachowacie uczucie sytości. Ponadto zdrowy posiłek da Wam więcej energii, dostarczy minerałów i witamin. Jednym z popularnych i chętnie serwowanych na śniadanie dań, które spełniają wymienione warunki, jest owsianka.

Owsiankę możesz przygotować na wodzie lub mleku: tradycyjnym bądź roślinnym. Zagotuj płyn w zwykłym garnku lub garnuszku przeznaczonym do mleka. Ten drugi nie tylko jest wyposażony w wygodny dzióbek do przelewania mleka do miseczki, ale również odznacza się konstrukcją zapobiegającą przypalaniu się i kipieniu. Po wykonaniu posiłku nie będziesz musiał skrobać naczynia, by je doczyścić.

Z czym podawać pożywną owsiankę? Inspiracji jest nieskończenie wiele. Przede wszystkim warto sięgać po sezonowe owoce, które sprawią, że danie zyska słodycz. Jeśli to wciąż za mało, dopraw je miodem lub syropem klonowych. Jako chrupiące elementy świetnie sprawdzą się orzechy, migdały i suszone banany czy jabłka. Miłośnicy czekolady mogą zatopić kilka kostek ulubionej tabliczki. Oczywiście najkorzystniejsza dla zdrowia jest ciemna.

 

Artykuł partnera

Socialmedia

Warte uwagi

Kuchnia maurytyjska, czyli co się je na rajskiej...

„O guacamole” – ucieszyłam się widząc zieloną pastę. Nabrałam pełną łyżkę i wsadziłam w usta. Następne dziesięć minut, było jednymi z najgorszych w moim życiu...