Sezon grillowy w pełni! Warto wykorzystać ten czas i zaplanować smakowite dania na grilla, które zaskoczą wszystkich gości. Możliwości jest mnóstwo. Grillowane warzywa, soczysty kurczak, aromatyczna karkówka, delikatny łosoś… Co wybierzesz? Sprawdź najlepsze przepisy na grilla!

Warzywa grillowane

Warzywa to nie tylko świetny pomysł dla wegetarian, ale również osób, które zawsze stawiały mięso na piedestale. Odpowiednio przygotowane mogą stać się wyśmienitą przystawką, jak i dodatkiem do dania głównego. W tym przepisie wykorzystamy najpopularniejsze warzywa, które idealnie nadają się na grilla, takie jaki cukinia, bakłażan i pieczarki. Grillowanie warzyw jest niezwykle proste i mało pracochłonne. Należy pokroić w plastry cukinię i bakłażana, posolić i odstawić na pół godziny. Następnie oprószamy je ulubionymi przyprawami i skrapiamy oliwą z oliwek. Grillujemy około 15 minut na rozgrzanym ruszcie. A teraz czas na pieczarki! Oczyszczamy je i usuwamy trzonek. Na każdym kapeluszu układamy kawałek serka camembert i grillujemy do rozpuszczenia.

Szaszłyki z łososia i ananasa

To idealny pomysł na grilla dla miłośników orientalnych smaków. Połączenie aromatycznego łososia i słodkiego ananasa skradnie również serce osób kochających tradycyjną kuchnię! Przygotowania zaczynamy od połączenia składników na marynatę, czyli oliwy, musztardy, miodu, przyprawy curry i posiekanej natki pietruszki. Następnie filet z łososia kroimy na mniejsze kawałki i nadziewamy na patyczki do szaszłyków wraz z cząstkami świeżego ananasa. Marynujemy szaszłyki około godziny i grillujemy na rozgrzanym ruszcie około 2 minuty z każdej strony. Doskonale smakują z sosem curry.

Skrzydełka z grilla

Soczyste mięso kurczaka i chrupiąca skórka nie mają sobie równych, szczególnie jeżeli wykorzystamy słodko-ostrą marynatę. Jak ją przygotować? Należy połączyć olej, miód, mieloną gorczycę, oregano, mielony imbir, tymianek, czarny pieprz, czosnek granulowany, paprykę pikantną i wędzoną. Skrzydełka polane marynatą najlepiej odłożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, by przeszły smakiem i aromatem przypraw. Podczas grillowania należy pamiętać o częstym przewracaniu, by skórka się nie przypaliła.

Karkówka z grilla marynowana w miodzie

Nie tylko kurczak idealnie komponuje się z lekko słodką marynatą, ale również karkówka. W tym przypadku wykorzystamy olej, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę słodką, sól i pieprz. W pierwszej kolejności karkówkę kroimy w plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem. Następnie mieszamy wszystkie składniki na marynatę i polewamy mięso. Najlepiej marynować karkówkę całą noc w szczelnie zamkniętym pojemniku. Po wyjęciu z lodówki oprószamy przyprawą do grilla i pieczemy na rozgrzanym ruszcie. Pycha!

Camembert z grilla

Grillowany camembert to świetny dodatek do mięsa i warzyw. Z powodzeniem może również występować jako oddzielne danie. Najlepiej smakuje z grillowanym chlebkiem, który będziemy moczyć w roztopionym serze. W pierwszej kolejności przygotowujemy marynatę z miodu, oleju, świeżego tymianku, ostrej papryki oraz WINIARY Przyprawy do zup, sosów, sałatek. Na kawałku foli aluminiowej skropionej oliwą kładziemy ser, polewamy marynatą i dodajemy posiekane orzechy włoskie (opcjonalnie). Następnie szczelnie zamknięte pakieciki grillujemy około 10-15 minut.

 

Materiał partnera zewnętrznego

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

Jak ustalać godziny posiłków, będąc na...

​ Jak ustalać godziny posiłków, będąc na diecie? Szybka pobudka, kubek gorącej kawy w biegu, a następnie szaleństwo spotkań i obsługiwanych klientów w pracy. Okazuje się, że pora...