Regionalne zróżnicowanie naszego kraju to coś, z czego nie tylko powinniśmy być dumni, ale też o co powinniśmy troskliwie dbać. Tradycyjne potrawy i zwyczaje z czasem zanikają, jeśli nie poświęca im się odpowiednio dużo uwagi. Okresem, kiedy regionalne osobliwości zarysowują się szczególnie wyraźnie, jest Wigilia i święta Bożego Narodzenia. Stanowią więc one doskonałą okazję do tego, by uświadomić sobie, że nie wszyscy stawiamy na wigilijnym stole te same potrawy i że warto czerpać inspiracje przede wszystkim z własnej, niezwykle bogatej kultury kulinarnej. Bez czego nie wyobrażają sobie świąt górale i co musi się znaleźć w podlaskim wigilijnym menu? Sprawdź w naszym przewodniku!

Wigilia na Podhalu

Kto najbardziej dba o zachowanie swojej lokalnej tożsamości? Wydaje się, że prym wiodą w tym temacie górale z Podhala. Na podhalańskim stole wigilijnym rządzą potrawy przyrządzane na bazie ziemniaków i regionalnych serów, takie jak bukty (kopytka), kłóty (kapusta z ziemniakami) czy moskole (podpłomyki z gotowanych ziemniaków). Tradycyjną podhalańską zupą wigilijną jest najczęściej postna kwaśnica, choć w niektórych domach podaje się barszcz z kwaszonych buraków z fasolą. Podhalańska wieczerza wigilijna to też smażony pstrąg, pierogi z kapustą oraz kluski z makiem i miodem. Według podhalańskiego zwyczaju opłatek, którym łamiemy się z domownikami, także powinien być posmarowany miodem.

Wigilia na Podlasiu

Podlaskie tradycje wigilijne od wieków ulegały wpływom wschodnim, szczególnie litewskim. To właśnie z Litwy przybyła na Podlasie kutia – pszenica z bakaliami, miodem i makiem – bez której dzisiaj trudno wyobrazić sobie tamtejszą wigilię. Oprócz kutii na stole wigilijnym pojawiają się kluski z makiem polane olejem z lnu, smażona lub gotowana ryba, podlaskie wareniki, a więc pierogi z kapustą i grzybami (podsmażane na rumiano przed podaniem), oraz oczywiście pulchne drożdżowe racuchy. W roli wigilijnej zupy na Podlasiu najczęściej pojawia się barszcz grzybowy.

Wigilia na Mazowszu

Mazowsze to region pełen gęstych lasów – nie powinno więc dziwić, że przepisy na Boże Narodzenie bazują na grzybach. To przede wszystkim zupa grzybowa oraz kapusta z grzybami, ale też bardzo często po prostu panierowane i smażone grzyby. Jedną z najważniejszych potraw wigilijnych na Mazowszu były jednak tradycyjnie kłosy – kluski z makiem – które powinny być jak najdłuższe i jak najgrubsze. Symbolizowały bowiem plony pszenicy w kolejnym roku. Wigilia na Mazowszu nie mogła obejść się też bez rwaków (to gotowane i zmielone ziemniaki podobne do kopytek), kisielu żurawinowego i kaszy jaglanej z olejem. Dzisiaj serwuje się też smażonego karpia oraz ryby w galarecie. Warto wiedzieć, że to właśnie z Mazowsza wywodzi się zwyczaj picia kompotu z suszonych owoców.

Wigilia na Kaszubach i na Pomorzu

Na Pomorzu i Kaszubach wigilijne kolacje były zawsze bardzo skromne. Rozpoczynano (i często nadal się rozpoczyna) od zupy z brzadu: aromatycznej zupy z suszonych owoców. Później zaś prym na wigilijnym stole wiodły ryby – głównie śledzie i ryby słodkowodne – w przeróżnych postaciach: jako farsz do pierogów, podstawa zupy rybnej, w formie pluci (solony śledź i ziemniaki w mundurkach), a także jako osobne danie. Liczne przepisy na Boże Narodzenie inspirowane kaszubskimi potrawami wigilijnymi  Możesz znaleźć na wielu stronach internetowych o tematyce kulinarnej np. https://www.kamis.pl/przepisy/na-boze-narodzenie.

Wigilia na Śląsku

Zupełnie inaczej niż na Kaszubach świętuje się wigilię na Śląsku – stół wigilijny ma się tam aż uginać pod ciężarem różnych potraw. Jako zupę wigilijną dawniej podawano siemieniotkę, czyli zupę z siemienia lnianego, dziś jednak na dobre zastąpiła ją zupa migdałowa. Podczas śląskiej wieczerzy wigilijnej nie może poza tym zabraknąć kapusty z grochem, kaszy z suszonymi śliwkami, karpia duszonego w piwie oraz klusków śląskich. Pyszne dopełnienie śląskiego menu wigilijnego stanowią makówki (kawałki drożdżowej bułki przełożone masą makową i zalane mlekiem) oraz moczka, czyli rodzaj budyniu z pierników namoczonych w kompocie porzeczkowym.

A Ty bez jakich tradycyjnych dań nie możesz sobie wyobrazić Wigilii?

Socialmedia

Warte uwagi

Jagody acai

Podobne do polskich borówek albo miniaturowych wersji winogron. Ludzie interesujący się odżywianiem określili je super jedzeniem. Mają kolor ciemnego fioletu i pochodzą z Brazylii. Są...