Pasta z ciecierzycy to bardzo pyszna potrawa, dlatego też wiele osób decyduje się na jej przygotowanie. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że przygotowanie odpowiedniej pasty jest trudnym zadaniem. Należy postarać się o to, aby uzyskać aksamitną konsystencję pasty, ale też zadbać o jej wyrazisty smak. Taką pastę można jeść samodzielnie, ale też można nią posmarować pieczywo. Oczywiście pasta może być także jako dip, który dołącza się do chrupiących przekąsek. Udane zrobienie hummusu wymaga odpowiedniego zaangażowania, dlatego też nie każdy jest sobie w stanie z tym udanie poradzić. 

Jak można stworzyć hummus z ciecierzycy?

Do stworzenia hummusu z ciecierzycy potrzebnych będzie wiele składników, takich jak:

  • czosnek,
  • ciecierzyca,
  • pasta tahini,
  • mielony kmin rzymski,
  • pasta harissa,
  • kolendra,
  • Rama roślinna,
  • cytryna,
  • chleb pita,
  • migdały w łupinach,
  • papryczka chilli,
  • miód lipowy

jak zrobic hummus?

Jak przygotować hummus z ciecierzycy?

Przygotowanie hummusu z ciecierzycy zajmuje trochę czasu, ale odpowiednio angażując się w poszczególne czynności można osiągnąć w tym zakresie pełen sukces. Oto jak trzeba przygotować hummus:

  • należy rozpocząć od namoczenie ciecierzycy. Najlepiej odstawić ją do wody na całą noc. Dzięki temu będzie ona bardzo miękka,
  • następnie należy ugotować ciecierzycę, oczywiście przedtem należy ją odcedzić i opłukać. Wrzucać powinno się ziarna do wrzątku, potem można już nieco zmniejszyć ogień i gotować ciecierzycę pod przykrywką. Należy zakończyć gotowanie ciecierzycy wtedy, kiedy ziarna będą miękkie. Wtedy uzyska się kremową konsystencję. Czas gotowania wynosi 1,5 godziny,
  • kolejnym krokiem będzie dokładne wymieszanie wszystkich składników. Ciecierzycę powinno się zmiksować z czosnkiem, ale też pastą sezamową i chilli. Dodać do tego wszystkiego można kolendrę i cytrynę,
  • do całości można dodać wodę, w której gotowało się ciecierzycę.

Hummus powinno się jeść z pitą. Można posmarować pitę z obu stron, najlepiej margaryną Rama roślinną. Wtedy też można podsmażyć pitę i podawać całość na gorąco. Hummus można też spożywać z karmelizowanymi migdałami, do tego można też dodać ostrą paprykę. Jeśli się chce do hummusu można dodawać także wiele innych dodatków, może to być np. sezam, czarnuszka, czy też zioła i oliwa. Wiele przepisów można uzyskać z sieci internetowej, dzięki czemu można przygotować doskonały hummus dla siebie oraz dla całej swojej rodziny. Skorzystanie z wyżej wymienionego przepisy okaże się być strzałem w dziesiątkę, ponieważ będzie można spróbować czegoś nowego. Jak widać wyraźnie hummus można przygotować z wieloma dodatkami, w zależności od tego, z czym lubi się taką potrawę jeść. Każdy ma swoje preferencje kulinarne, których się trzyma i na to nie ma się żadnego wpływu. 

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

Ludzkości problem odwieczny… czyli słów...

Dziś konserwacja żywności kojarzy się źle i nie bez powodu. Zdobycze współczesnej nauki dostarczyły producentom żywności szerokie spektrum narzędzi wykorzystywanych w procesie...

Jak zrobić hummus?

Zupy w klimacie orientu