[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1024x682.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-800x615.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1024x787.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1200x555.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1920x555.jpg"}]
 
[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/131218_SmakFood_042.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/131218_SmakFood_042-800x1200.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/131218_SmakFood_042-683x1024.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/131218_SmakFood_042-1024x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/131218_SmakFood_042-1024x555.jpg"}]

ZIMOWA ZUPA Z PIETRUSZKI Z KARDAMONEM

Składniki na 2 porcje:
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
2 posiekane szalotki
600 g pietruszki, obranej i pokrojonej w kostkę
500 ml wywaru z warzyw
1½ łyżeczki zmielonego kardamonu
100 ml kwaśnej śmietany
sól i biały pieprz

Do przybrania:
1 obrana pietruszka
500 ml oleju słonecznikowego

W średnim rondlu rozgrzewamy oliwę i masło. Wrzucamy szalotki i dusimy, aż staną się przeźroczyste, ale nie zmienią koloru. Dorzucamy pietruszkę i kardamon i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Wlewamy wywar z warzyw i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy szczelnie pokrywką i gotujemy całość na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy aż do uzyskania konsystencji gładkiego kremu. (Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodajemy trochę gorącej wody). Ponownie stawiamy zupę na ogniu, dodajemy śmietanę i delikatnie podgrzewamy. Dobrze przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w małych miseczkach, przybierając chrupiącymi paseczkami pietruszki.
Paseczki pietruszki.

W średnim rondlu rozgrzewamy olej. W tym czasie kroimy pietruszkę na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Sprawdzamy temperaturę oleju, wrzucając do rondla mały kawałek chleba. Gdy zacznie skwierczeć, olej jest gotowy. Następnie wrzucamy do rondelka paseczki pietruszki i smażymy tak długo, aż staną się brązowe i chrupiące. Wykładamy je na papier kuchenny i odkładamy.

PRZEPIS I STYLIZACJA: Xenia von Oswald
TŁUMACZENIE: Marta Lercel Turel
ZDJĘCIE: Ola O Smit

© Super Paper & Co. 2014

Pierwszy polski kwartalnik o kulturze jedzenia.

ZNAJDZIESZ NAS NA:

code: macchiatocode
Copyright © Super Paper & Co. 2014