[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1200x555.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-800x615.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1024x787.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1024x682.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1920x555.jpg"}]
 
[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/03/c700x4201.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/03/c700x4201.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/03/c700x4201.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/03/c700x4201.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/03/c700x4201.jpg"}]

TRIKI I SZTUCZKI

Polacy słyną z dość konserwatywnych podniebień. Restauratorzy mierzą się z tym, że z oryginalną ofertą nie tyle jest się ciężko przebić, co się z niej utrzymać. Restauracja Sztuczka istnieje od ponad dwóch lat. Otworzył ją duet braci: Piotr i Rafał Wałęsowie.

Piotr jest menadżerem, a Rafał – szefem kuchni, który doświadczenie zdobywał za granicą. Niewielki lokal może pochwalić się oryginalną ofertą, która wpisuje się w nurt zwany powszechnie (i dość nieprecyzyjnie) kuchnią autorską. Szef kuchni ma jednak wiele dystansu do tego określenia, na stronie internetowej (i przez jakiś czas w menu) znaleźć można bowiem informację o jego inspiracjach. Menu w Sztuczce jest jak praca licencjacka, inspirowana dziełami innych twórców. To niecodzienne podejście, stojące w opozycji ze stereotypowym zachowaniem szefów kuchni, którzy zwykli każdy swój pomysł okrzykiwać autorskim. Wałęsa uczciwie podaje nazwiska innych szefów kuchni, którzy stymulowali jego kreatywność. Restauracja oferuje lunch w cenie 25 zł – jedno danie, dwa – 35 zł lub trzy za 40 zł. Karta zmienia się regularnie w zależności od dostępności składników. Restauracja Sztuczka to jedno z niewielu miejsc w Trójmieście, gdzie można poeksperymentować z menu degustacyjnym (150 zł za 7 dań), a z dobranym do każdego dania winem – 240 zł. Enigmatyczne opisy potraw nie świadczą o ich skromnym charakterze, bo użyte produkty zostały dobrane z najwyższą starannością. Wałęsa odważnie łączy smaki: tuńczyka z cielęciną, salsą verde i sosem aioli, grasicę z pasternakiem i earl greyem czy wołowinę z rakami. Nie obraża się też na „klasykę” i stawia w jednym rzędzie łososia, chrzan i buraki czy jagnięcinę z risotto szafranowym. Dla tych, którzy powściągliwie podchodzą do eksperymentów smakowych, restauracja pozostawia wolny wybór w postaci regularnego menu à la carte. Warto jednak przejść na ciemną stronę mocy i oddać się w pełnym zaufaniu w ręce załogi tej restauracji. Sztuczki, jakie będą z wami wyczyniać, na pewno wstrząsną waszymi kubkami smakowymi. (Patrycja Siwiec)

Restauracja Sztuczka
ul. Antoniego Abrahama 40, Gdynia

© Super Paper & Co. 2014

Pierwszy polski kwartalnik o kulturze jedzenia.

ZNAJDZIESZ NAS NA:

code: macchiatocode
Copyright © Super Paper & Co. 2014