[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-800x615.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1024x787.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1024x682.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1200x555.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1920x555.jpg"}]
 
[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/04/pobrane.png","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/04/pobrane.png","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/04/pobrane.png","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/04/pobrane-750x590.png","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/04/pobrane-750x555.png"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/04/pobrane.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/04/pobrane.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/04/pobrane.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/04/pobrane-750x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/04/pobrane-750x555.jpg"}]

STACJA POSIŁKOWEJ WYMIANY

Sunday Suppers to nazwa kolektywu, loftu i bloga – kryje się od nią wszechstronna działalność Karen Mordechai, która wraz z rodziną i przyjaciółmi lubi spędzać czas przy wspólnym stole. Początkowo był to stół w prywatnym mieszkaniu autorki, potem przestrzeń zmieniła się w wymarzone studio kulinarne na brooklińskim Williamsburgu, które od czasu do czasu staje się sceną kameralnych obiadów, czasami oddawane jest w ręce znanych blogerów odwiedzających Nowy Jork, a czasami służy za przestrzeń do produkcji sesji zdjęciowych.

Autorka książki sama pracuje jako freelancerka na polu fotografii i kulinarnych stylizacji. Jej gust, podejście do jedzenia i filozofii spędzania wolnego czasu świetnie oddaje pierwsza publikacja, która wyszła pod szyldem Sunday Suppers – książka o tym samym tytule. Trudno nazwać ją klasyczną książką kulinarną, choć znajdziemy tu głównie przepisy. To raczej barwna przypowieść okraszona pięknymi zjdęciami i recepturami na temat tego, jak spędzać wspólnie czas: kolejne rozdziały zostały przyporządkowane porom dnia i formom spędzania wolnego czasu – oczywiście z naciskiem na to, co w tym czasie można przekąsić lub ugotować. Przpeisy zostały zebrane w niewielkich rozdziałach, takich jak: miejski piknik, przyjęcie urodzinowe dla najmłodszych, śniadanie, wakacje czy wypad pod miasto. Zarówno w starannie dobranych (choć naprawdę prostych) przepisach, jak i stylizacjach i samych zdjęciach Karen Mordechai widać pasję do celebracji wspólnoty; mają one niewymuszone, ale jednak starannie obmyślany charakter, scenariusz i przebieg. Ideę tej książki śwoetnie oddaje angielskie słowo „togetherness”, czyli „więź”. Polski odpowiednik nie do końca oddaje istotę angielskiego pierwowzoru: chodzi w nim również o poczucie bycia razem. Zresztą autorka sama przyznaje, że spotkania w gronie przyjaciół czy gości, którzy zapraszani są na cykliczne kolacje Sunday Suppers, ma tę podstawową więź, jaką pierwotnie była wielopokoleniowa i liczna rodzina, zastąpić. I nie ma w tym nic złego, że ten podstawowy brak musimy wypełniać w inny sposób – można oczywiście dość łatwo skrytykować tę ideę i nazwać ją „hipsterskim” wymysłem albo utyskiwać na współczesny zanik więzi. Jednak dziełalność tego nowojorskiego kolektywu ma szczery i autentyczny charakter, co doskonale widać na kartach starannie wydanej i przemyślanej książki – nie jest to jeszcze jedna modna publikacja, ale efekt kilkuletnich doświadczeń samej autorki. Nie bez przyczyny książkę otwiera cytat z Julii Child, który stanowi jednocześnie jej motto: „jedzenie w gronie przyjaciół i rodziny jest jedną z najbardziej podstawowych i naturalnych przyjemności w życiu, zarówno z gatunku tych doczesnych, jak i wiecznych”. Warto nadmienić, że książka została zaliczona przez „NY Times” do grona najlepszych publikacji kulinarnych ubegłego roku.

Karen Mordechai
Sunday Suppers. Recipes&Gatherings
Clarkson Potter, 23,70 dol.
www.bookoff.pl

© Super Paper & Co. 2014

Pierwszy polski kwartalnik o kulturze jedzenia.

ZNAJDZIESZ NAS NA:

code: macchiatocode
Copyright © Super Paper & Co. 2014