[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1024x682.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-800x615.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1024x787.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1200x555.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg"}]
 
[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/IMG_7427.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/IMG_7427-800x1200.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/IMG_7427-683x1024.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/IMG_7427-1024x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/IMG_7427-1024x555.jpg"}]

SOLA Z KASZĄ GRYCZANĄ I MŁODYM TOPINAMBUREM

Składniki na 2 porcje:
3 filety soli lemon

Składniki kaszy:
50 g kaszy gryczanej
1 posiekana szalotka
bulion warzywny

Purée z topinamburu:
100 g obranego i pokrojonego topinamburu
20 g masła
1 posiekana szalotka
20 g śmietany 36%
bulion warzywny
sok z cytryny

Pieczarki:
4 brązowe pieczarki
20 g masła
tymianek
sok z cytryny

Sos do soli:
1 posiekana szalotka
1 posiekany ząbek czosnku
1 gałązka tymianku
1 liść laurowy
50 ml białego wina
150 ml bulionu rybnego
30 g masła
30 g śmietany 36%

Filety bez skóry doprawiamy solą, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dorzucamy dwie łyżki masła, któremu pozwalamy się spalić. Następnie obracamy filety na kilka sekund, zdejmujemy z patelni, polewamy masłem, na którym smażono rybę.
Kasza:
Kaszę gryczaną gotujemy w bulionie warzywnym, w tym czasie duszimy szalotkę w maśle. Odcedzoną kaszę mieszamy z szalotką. Przed podaniem kaszę zagrzewamy w odrobinie masła.
Topinambur:
Topinambur i szalotkę duszimy w maśle. Następnie zalewamy bulionem i miksujemy, na koniec dodajemy śmietankę. Całość doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Chips z topinamburu:
Jeden topinambur obieramy i kroimy na mandolinie w cienkie plastry. Trzymamy w zimniej wodzie do podania.
Pieczarki:
Pieczarki czyścimy, przed podaniem szybko smażymy w maśle, a na koniec dodajemy tymianek i kilka kropel z cytryny. Doprawiamy solą.
Sos do soli:
Szalotkę, czosnek i tymianek oraz liść laurowy smażymy na małym ogniu, dodajemy białe wino, redukujemy o połowę, wlewamy bulion rybny, zagotowujemy, doprawiamy solą i sokiem z cytryny, przecedzamy. Do ciepłego sosu dodajemy, mieszając, masło i śmietanę.

PRZEPIS: Weronika Nogańska, Mateusz Karkoszka / Restauracja DOM
ZDJĘCIE: Kevin Demaria

© Super Paper & Co. 2014

Pierwszy polski kwartalnik o kulturze jedzenia.

ZNAJDZIESZ NAS NA:

code: macchiatocode
Copyright © Super Paper & Co. 2014