[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-800x615.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1024x787.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1024x682.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1200x555.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1920x555.jpg"}]
 
[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/HH0A2204-small-e1424199315945.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/HH0A2204-small-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/HH0A2204-small-1024x683.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/HH0A2204-small-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/HH0A2204-small-1200x555.jpg"}]

DESER Z CHAŁWY Z SEZAMKAMI, TRUSKAWKAMI I ŚWIEŻĄ MIĘTĄ

Składniki:
Chałwa:
100 g białego sezamu
60 g miodu
1 laska wanilii

Sezam krótko podsmażamy na patelni. Gdy zacznie zmieniać kolor, zdejmujemy z ognia i przesypujemy do miseczki. Należy uważać, aby nie doprowadzić do zrumienienia sezamu, bo spowoduje to, że chałwa zmieni swój smak i aromat. Ostudzony sezam mielimy (np. w młynku do kawy) i przekładamy do miseczki.
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka. Do sezamu dodajemy miód i ziarenka wanilii, całość dokładnie mieszamy, przekładamy do miseczek i odstawiamy na 2–3 godziny do lodówki.

Sezamki:
100 g cukru pudru
40 g jasnego sezamu
40 g czarnego sezamu
80 g glukozy (może być w proszku )
1 łyżeczka masła kakaowego lub roztopionego masła

Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, mieszamy i gotujemy do momentu zarumienienia (w temperaturze ok. 150°C). Masę wylewamy na rozłożony pergamin, a następnie przykrywamy drugim arkuszem pergaminu, cienko rozwałkowujemy i kroimy na małe kawałki. Jeśli w trakcie krojenia masa zastygnie, należy wraz z pergaminem wstawić ją na ok. 30 sekund do piekarnika rozgrzanego do 180°C, wówczas będzie nadawać się do ponownego krojenia. Czynność tę można powtarzać wielokrotnie, aż uda nam się pokroić całą masę.

Do dekoracji:
świeże truskawki (ilość wedle uznania)
listki świeżej mięty

Miseczki z chałwą wyjmujemy z lodówki, dekorujemy sezamkiem, truskawkami, świeżą miętą i podajemy.

PRZEPIS: Robert Sowa
Zdjęcie: Krzysiek Krzysztofiak

© Super Paper & Co. 2014

Pierwszy polski kwartalnik o kulturze jedzenia.

ZNAJDZIESZ NAS NA:

code: macchiatocode
Copyright © Super Paper & Co. 2014