[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1200x555.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-800x615.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1024x787.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1024x682.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1920x555.jpg"}]
 
[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/HH0A2162-small-e1424199277636.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/HH0A2162-small-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/HH0A2162-small-1024x683.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/HH0A2162-small-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/HH0A2162-small-1200x555.jpg"}]

CHRUPIĄCY BOCZEK WIEPRZOWY Z GLAZURĄ MIODOWĄ

Składniki:
1 kg boczku wieprzowego surowego
6 owoców anyżu gwiazdkowatego
1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kolendry
½ l płynnego miodu wielokwiatowego
200 ml rosołu z kurczaka
4 średnie obrane cebule
1 pęczek szałwii
4 liście laurowe
olej słonecznikowy lub masło klarowane
do smaku: sól morska, mielony czarny pieprz Prymat
4 łyżki puree truflowego
8 kawałków kaszanki z podrobami
4 łyżki kurek smażonych z ziołami

Wmasowujemy nieco oleju w pokrojoną w kostkę skórę boczku i lekko solimy. Boczek kładziemy na ruszcie, umieszczamy pod nim blachę i nalewamy do niej wody. Pieczemy dwie godziny w temperaturze 160°C (sous vide 10 godzin 78°C), na najniższej półce piekarnika. Przygotowujemy glazurę miodową: do rondla nalewamy miód, rosół, dodajemy anyż gwiazdkowaty i kolendrę. Gotujemy, aż całość zredukuje się do połowy objętości płynu.

Cebulę przekrawamy na pół i odkrawamy pięty. Wlewamy nieco oleju na patelnię i rozgrzewamy. Układamy w niej połówki cebul płaską stroną na dół, dodajemy liście laurowe i szałwię. Smażymy, aż cebule zaczną się rumienić. Wstawiamy patelnię do piekarnika, pieczemy 25 minut, aż cebule mocno się zezłocą. Gdy boczek się upiecze, odstawiamy go w ciepłe miejsce, żeby odpoczął. Przecedzamy sos spod rusztu i wlewamy do rondla. Redukujemy o jedną trzecią. (Można też dodać nieco glazury miodowej). Smarujemy boczek glazurą i lekko zapiekamy. Następnie kroimy go w grube plastry.
Tak przygotowany boczek podajemy z pieczoną cebulą, kurkami, puree truflowym i sosem miodowym.

PRZEPIS: Robert Sowa
ZDJĘCIE: Krzysiek Krzysztofiak

© Super Paper & Co. 2014

Pierwszy polski kwartalnik o kulturze jedzenia.

ZNAJDZIESZ NAS NA:

code: macchiatocode
Copyright © Super Paper & Co. 2014